Mirisna i ljekovita zova krijepi organizam, liječi astmu i kašalj

Zova je izuzetno ljekovita biljka koja počinje cvjetati u maju. Daleko od gradske vreve i zagađenja naberite cvjetove zove od kojih možete praviti čaj ali i preukusan i ljekovit sirup.

Zova deluje okrepljujuće na organizam, stimuliše sistem krvnih sudova, veoma dobro djeluje kod astme, kašlja, upale pluća i infekcija uha. Nisu samo cvjetovi zove ljekoviti, već je ljekovit i njen miris. On ima relaksirajuće i umirujuće dejstvo na nervni sistem. Također je veoma dobar kod problema sa nesanicom.

Cvjetovi zove se mogu, osim za liječenje, iskoristiti i za pripremu ukusne i okrepljujuće limunade u vrelim ljetnim mjesecima, a neki ekscentričniji kuhari ih čak i pohuju. Najbolje je da se cvijet zove bere uz pomoć makazica, jer je moguće da prilikom kidanja otpadnu neki od cvjetova.

Zova ima diuretička, laksativna i protivupalna svojstva. Grčki ljekari koristili su zovu kao diuretik, kod ženskih bolesti, ali i kod nečiste kože.

Od srednjeg vijeka zovina se ljekovita svojstva koriste za podsticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja.

Vrući čaj od cvijeta zove koristan je kod prehlade, gripe, sinusitisa, upale krajnika, upale grla, reumatoidnih oboljenja i astme, podstiče znojenje i čisti organizam od toksina. Pravi se tako da se pet cvjetova zove prelije s 250 ml vode, kada odstoji 15 minuta, procijedi se. Može se piti pola sata prije jela, nekoliko puta na dan.

Sirup od cvjetova zove vrlo je popularan i često se priprema u našim domaćinstvima.

Potrebni sastojci:

cvijet zove (ubran za suhog vremena, daleko od saobraćajnica)
šećer
limun te limunska ili askorbinska kiselina

Recepture su uglavnom vrlo slične: 20 cvjetova bazge potopimo u 1 l vode i ostavimo da stoji 24 sata. Drugi dan procijedimo i dodamo 1 kg šećera i miješamo dok se ne otopi. Sirupu dodamo sok od dva nešpricana limuna, ulijemo u sterilizovane boce i dobro zatvorimo.

 

 

Leave a Comment