MOĆNE BOBICE PREPUNE ANTIOKSIDANATA – ARONIJA JE RIZNICA ZDRAVLJA: Najefikasnija je ako se konzumira na ovaj način!

Aronija važi za jednu od najzdravijih biljaka. Evo kako se pravi domaći sok i na koji način se konzumira da bi preventivno djelovao na pojavu bolesti!

Zovu je još sibirska borovnica iako potiče iz Sjeverne Amerike a u naše krajeve stigla je pre nekoliko godina. Gaji se crna, crvena i ljubičasta aronija. Istraživanja pokazuju da je riznica zdravlja- zahvaljujući obilju vitamina i antioksidanta,  jača imuni sistem, poboljšava cirkulaciju, jača krvne sudove i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Efikasna je u čišćenju jetre i žuči, pomaže kod povišenog holesterola, u prevenciji mnogih bolesti, među kojima su i maligne.

Svježi sok

Sok od aronije se može napraviti odmah tako što će se svježi plodovi samo propasirati ili iscijediti, bez kuhanja i bez dodavanja šećera. To je najzravija varijanta, ali se mora pripremiti i konzumirati odmah jer ne može dugo da stoji, najviše dan ili dva u frižideru. Drugi način je da bobice stavite u zamrzivač i odledite kada vam bude bilo potrebno I iscijedite.

Kuhani sok

2 kg aronije

1l vode

1kg šećera

sok od limuna

Bobice aronije odvojite od drški, operite i stavite u cediljku da se iscijede. Ispasirajte ručno ili u blenderu. U vodu sipajte šećer i mešajte dok se ne istopi, a kad proključa dodajte ispasiranu aroniju. Kada provri, sklonite sa vatre, procijedite pa vratite još jednom na šporet da izbije još jedan ključ. Kada ponovo provri, dodajte sok od limuna. Dok je sok vruć, sipajte u staklene flaše i odmah dobro zatvorite.

Sok od aronije, iako je zdrav, ne bi trebalo da se pije u neograničenim količinama. Preporuka je 1 – 3 čašice dnevno. Zdravim osobama se za prevenciju bolesti savetuje jedna čašica ujutru, prije doručka.

Izvor: Sensa

Leave a Comment