Namirnice bogate antioksidansima: Poboljšavaju zdravlje srca, mozga i smanjuju rizik od raka

Antioksidansi su esencijalni spojevi koji pomažu neutralizirati štetne tvari iz okoliša u tijelu i tako štite stanice od oštećenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Zato je važno u prehranu uvrstiti namirnice bogate antioksidansima. Evo nekoliko prijedloga.

Bobice

Jagode, borovnice, maline i kupine bogate su antioksidansima kao što su flavonoidi, antocijanini i vitamin C. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala.

 

Tamna čokolada

Ova namirnica sadrži flavonoide iz kakaovca koji imaju jaka antioksidativna svojstva. Konzumiranje čokolade s visokim udjelom kakaa može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od bolesti.

Orasi

Bademi, orasi i pistacije puni su antioksidansa, uključujući vitamin E. Uključivanjem orašastih plodova u prehranu poboljšat ćete zdravlje srca i pomoći svom tijelu u borbi protiv oksidativnog oštećenja.

 

Lisnato zeleno povrće

Povrće poput špinata, kelja i blitve izvrsni su izvori antioksidansa poput vitamina C, vitamina E i beta-karotena. Pomažu u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upalnih procesa u tijelu.

 

Zeleni čaj

Ova biljka je bogata katehinima, vrstom antioksidansa koji ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje rada mozga, gubitak masnoće i smanjenje rizika od raka.

 

Rajčica

Ovo toliko voljeno povrće bogato je likopenom, snažnim antioksidansom koji se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Kuhanje rajčice povećava bioraspoloživost likopena.

Leave a Comment