„Ne žalite se nikad nikome na svoju djecu“ – Mudre riječi starca Nikolaj

Starac Nikolaj pokazivao je posebnu toplinu prema djeci. Nikada nije propovijedao o najboljem načinu odgoja djece, niti je zagovarao kazne. 

Umjesto toga, snažno je preporučivao da se ne dijeli s drugima svoje brige oko djece, osim Bogorodici i svecima. Nema smisla ponositi se pred neprijateljima. Često se dešava da se osjećamo loše dok drugi prosperiraju, ili se osjećamo dobro dok drugi gaje zavist. Umjesto toga, bolje je moliti se Bogu iskreno za dobrobit svoje djece i unučadi. Takve molitve često su zaštita u opasnim trenucima i teškim situacijama života. Pravilo bi trebalo biti da čuvamo mnoge stvari u tajnosti, kako o svojoj djeci, tako i o najmilijima.
Svaka osoba je jedinstvena, ali svi možemo podlijegnuti duhovnoj slabosti na različite načine. Važno je izbjegavati osećaj radosti zbog tuđih neuspjeha, jer to proizlazi iz vlastite slabosti. Važno je zapamtiti izreku “Ne perite svoj prljavi veš u javnosti” kako bismo sačuvali sebe i druge. Snažni ljudi vode tihe bitke, noseći tragove i ožiljke koje nitko ne vidi, ali koje oni osjećaju zauvijek.
Uprkos tome, oni su spremni pomoći drugima, pružiti podršku i nasmijati se, čak i kada nose teret u tišini. Naučeni su skrivati svoju bol kako ne bi opterećivali druge, ali uprkos tome, zadržavaju svoju dobrotu prema svijetu. Kao što je mudro rekao otac Nikolaj, nema potrebe hvaliti se ili nervirati svoje neprijatelje.
Ponekad čak i ono što nam je drago može izazvati nelagodu kod najmilijih. U trenucima tuge i melanholije, bolje je obratiti se Bogu i plakati pred Njim za svoju djecu, tražeći Njegovu pomoć i ispravak. Djeca čije roditelje ne pokrivaju molitve suočavaju se s nevoljama koje su mogle biti izbjegnute.
Molitva za djecu ima dubok utjecaj na njihov život, pomažući im da pronađu svrhu, odrastu bez nereda i nesigurnosti. Roditelji trebaju biti svjesni važnosti molitve i blagoslova za svoju djecu, prepuštajući ih Božijem planu s vjerom i zahvalnošću. Razumijevanje da se, jednom kada se povjerimo Božijim rukama, prestajemo oslanjati samo na vlastitu snagu je pravi dar.
Molitva ispunjena pozitivnim vibracijama je ključna, izbjegavajući negativne predodžbe i strahove. Vjerovanje da će Bog blagonaklono gledati prema našoj djeci omogućava nam da ih mirno čuvamo i radujemo se njihovom životu. Roditeljski blagoslov, poput molitve, predstavlja snažnu zaštitu i podršku za djecu, bez obzira na to gdje ih život odvede. Važno je shvatiti da roditeljska molitva ima moć promijeniti živote djece, vodeći ih pravim putem i omogućavajući im da prihvate Božji plan s radošću.

Leave a Comment