NEKOLIKO EFIKASNIH TRIKOVA: Šta je “šećerni mamurluk” i kako se sa njim izboriti?

Nekoliko efikasnih saveta kako da smanjite unos šećera i uspešno uradite detoks organizma nakon prejedanja za praznike i smanjite želju za slatkišima.

Povremena želja za nečim slatkim sigurno nije razlog za brigu, ali ponekad se povremena poslastica pretvori u pravu šećernu ‘komu’, naročito tokom praznične sezone, kada mnogi preteraju s količinom slatkiša, piše Banner Health.

Ako se ne osećate dobro nakon što ste danima jeli razne poslastice, verovatno vas muči takozvani šećerni mamurluk. Njegovi simptomi su opšti osećaj mučnine, nadutost, glavobolja, poteškoće u koncentraciji, promene u raspoloženju i stres, a ponekad podseća na pravi alkoholni mamurluk.

Kako dolazi do „šećernog mamurluka“?

Konzumacija šećera dovodi do oslobađanja insulina koji pomaže održavanju šećera u krvi. Ali, nakon što šećer nestane, u telu ostaje prekomerna količina insulina i dolazi do manjka glukoze koja daje energiju organizmu, što na kraju dovodi do osećaja depresije, stresa i promena raspoloženj.

Dakle, ako ste poslednjih nekoliko dana i nedelja jeli previše slatke hrane, vreme je za detoksikaciju tela, a i duha.

Zdrav doručak čini čuda za organizam

Osećate se iscrpljeno nakon praznika? Nikakvo čudo, jer su creva i probavni trakt zbog preteranog unosa šećera potpuno u disbalansu. Najveća opasnost? Protiv ovog stanja borite se s još više slatkiša! To nije dobra taktika pa bi trebalo već za doručkom da pripazite šte jedete, jer ovaj obrok određuje naš dan i daje nam potrebno ‘gorivo’.

Umesto nečeg slatkog i masnog što vam je ostalo u frižideru nakon praznika, odaberite lagani doručak koji pomaže vašem telu da se regeneriše.

Protivupalni sastojci ananasa idealni su, na primer, kada je u pitanju vraćanje prirodne ravnoteže tela. Još jedna dobra ideja: dodaci ishrani s probioticima.

Oni pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Kurkuma i đumbir izvrsni su začini za doručak s dovoljno antioksidansa. Moto vašeg doručka nakon mamurluka od slatkiša: lagan, zdrav i bogat vitaminima.

Izvor: Na dlanu

Leave a Comment