NENADMAŠIV DAR: Jedina od rijetkih biljki u kojoj nema ničega što ne valja…

Majčina dušica je jedna od najčešće korišćenih ljekovitih biljaka. Upotrebljava se “skoro za sve” – od pomoći kod prehlade, do “ubijanja” raznih mikroba. Poštovanje u narodu i široku primjenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, efikasan je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se sa uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je veoma ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista. (Tekst se nastavlja ispod)

Za ispiranje usta:

Ako je vaše dijete malo veće, pa ume da grgolji, ovaj rastvor će da posluži za dezinfekciju usne duplje, a takođe ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Pored toga, pomaže čišćenje kože.

Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutru procijediti i grgoljati ili ispirati bolna mjesta u toku dana. Isti postupak mogu da sprovode i odrasli.

Kupka:

U kadu sa toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice:

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu – oni ispare, pa takav čaj nema ljekovita svojstva, zato ga kuhajte poklopljenog. Takođe ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šolje čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite!

Leave a Comment