Neven – narandžasta »biljka kože«

Neven  biljka je čije se cvjetne glavice rabe u obliku čaja, masti, kreme, ulja ili gela. Intenzivno narančasta boja nevena potječe od pigmenata karotenoida koji djeluju antioksidacijski (štite stanice od oštećenja).

 

Najraširenija je primjena nevena u dermatologiji pa se često neven naziva i »biljkom kože«. Triterpenski alkoholi, flavonoidi i saponini koje sadrže latice nevena uništavaju razne bakterije, viruse i gljivice te sprječavaju upale. Sastojci iz nevena poboljšavaju zacjeljivanje rana jer potiču djelovanje fagocita (bijelih krvnih stanica koje štite tijelo tako što razgrađuju štetne strane čestice bakterija te mrtvih ili umirućih stanica). Također potiču i nastanak novih stanica. Nevenovim uljem koristi se u liječenju rana, lišajeva, ekcema, opekotina, gnojnih čireva, oteklina, gljivičnih oboljenja i raznih drugih oboljenja kože. Danas se neven može naći u mnogim gotovim proizvodima za liječenje kože.

Neven je važan sastojak čajnih mješavina kao i tinktura kojima se smanjuju upalni procesi u organizmu, otklanjaju tegobe u probavnom traktu te smanjuju bolni grčevi kod menstruacije.  

  • Preparati od nevena djeluju na smanjenje oštećenja sluznice želudca i crijeva. Posebno su prepoznati u normalizaciji rada jetre i lučenju žuči. Prisutnost tanina i sluzi korisna je u zaustavljanju blažih proljeva i oporavka sluznice probavnoga sustava.
  • Zbog antibakterijskoga djelovanja neven je koristan kod liječenja gingivitisa (upale zubnoga mesa).
  • Preparati na bazi nevena korisni su u liječenju hemoroida i proširenih vena jer smanjuju upalu i krvarenje.
  • Kontraindikacija kod uporabe nevena najčešće nema, no mogu se pojaviti alergijske reakcije kod ljudi koji su inače alergični na tratinčice, kadife, krizanteme i ambroziju.
  • Čaj od nevena ne bi trebale uzimati osobe koje piju barbiturate (vrsta lijekova za smirenje) te kod estrogen ovisnih tumora (poput nekih tumora dojke i jajnika).
  • Kod trudnica je potreban oprez u uzimanju čaja i preparata od nevena.

Leave a Comment