Nikako NIJE DOBRO da JEDETE LUBENICU: Osobe sa ovim zdravstvenim problemima bi trebalo da je IZBEGAVAJU

Iako je veoma zdrava, ne preporučuje se da lubenicu jedu svi. Lubenice sadrže veću količinu likopena, hidriraju i pomažu mršavljenje. Leti, na visokim temperaturama, naše telo gubi dosta vode, a ovo voće je odličan način da se hidrirate i osvežite u toku dana. Uz sve to je i preukusna.

Ima visoku nutritivnu vrednost, hranljiva je, a ne goji, što je čini korisnom namirnicom za mršavljenje. Osim toga, blagotvorno deluje na celokupno zdravlje – povoljno utiče na srce, bubrege, krvni pritisak… Sadrži vlakna koja pomažu varenje i pospješuju metabolizam. Bonus je i što čiste bubrege.

Lubenica je voće koje se gotovo u potpunosti sastoji od vode. Ako je konzumirate u većoj količini, izazvaćete diuretički efekat. Ako osoba ima pesak u bubrezima ili kamenje, ona pomaže njihovo izbacivanje.Treba imati na umu da su najkorisnije zrele lubenice – objašnjavaju stručnjaci i dodaju da čak pomaže da se spriječi stvaranje peska i kamenja u bubrezima.

Preporučuje se gotovo svima, uključujući i osobe koje pate od dijabetesa, mada se njima savjetuje kontrolisan unos zbog visokog sadržaja šećera.

Ipak, postoji grupa ljudi kojima se ne savetuje ovo voće. Reč je o osobama koje su sklone oticanju i stvaranju edema. U tom slučaju, potrebno je prethodno se konsultovati sa lekarom opšte prakse, a zatim utvrditi uzrok otoka – da li je reč o srčanoj insuficijenciji ili bubrežnoj patologiji.

Takođe, lekari ne preporučuju da se jede posle 19 h, jer ona sadrži i određenu količinu kiselina, što može loše da utiče na digestivni proces, ukoliko odmah nakon konzumacije legnete u krevet.

Koliko god da je lagana i vodena, lubenica može da bude teška za stomak i izaziva nadimanje, posebno ako se jede pred spavanje. Kada telo nije aktivno ono ne može da “obradi” lubenicu dovoljno brzo. Poznato je da je noću varenje usporeno što može da dovede i do bolova u stomaku, nadutosti i neprijatnosti.

Leave a Comment