Odličan za zdravlje mozga: Ovaj začin je pravo blago za organizam

Zdrava ishrana i redovno dodavanje određenih začina u jela mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga.

Kako prenosi Eating Well, kurkuma se preporučuje zbog svojih dobrobiti. Pomaže kod stanja poput artritisa, metaboličkog sindroma, visokog holesterola i oporavka mišića. Kada je riječ o kognitivnim sposobnostima, žuti korijen biljke kurkume sadrži kurkumin, koji je poznat po antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

“Kurkumin može pomoći u smanjenju upale, poboljšava antioksidativni kapacitet i podstiče rast novih moždanih ćelija, doprinoseći boljoj kognitivnoj funkciji i potencijalno smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti”, tvrdi dijetetičarka Patrisia Banan.Sa Banan se složila i dijetetičarka Megi Mun, koja ističe da “populacijske studije pokazuju da redovni unos kurkume čuva kognitivnu funkciju, smanjuje kortizol i upalu te pojačava neurotrofični faktor koji podstiče iz mozga, a sve to podupire učenje i pamćenje”.

Kako kurkumu uključiti u ishranu?

Dodavanje kurkume u prehranu može biti izvrstan način za obogaćivanje jela i pića, dok usput brinete o zdravlju. Postoji više načina i kombinacija kako sve možete konzumirati i kombinovati kurkumu. Neki od najpoznatijih su dodavanje začina različitim supama i riži, ali se može dodati i u kafe te smutije za mentalni podsticaj, prenosi Eating Well.

Takođe, kurkuma se često koristi u jelima poput karija, a neki ljudi dan vole da započnu s malo kurkume i meda na hljebu za mentalni podsticaj od samog početka dana.

Izvor: B92

Leave a Comment