Oman i med – domaći melem za čišćenje bronhija i „pušačkih“ pluća

S obzirom na to da aktivni sastojci omana razgrađuju sluz i olakšavaju iskašljavanje biljka se smatra respiratornim lekom.

Oman biljka (Inula helenium) u farmaciji i narodnoj medicini koristi se za olakšavanje iskašljavanja, ali i za olakšavanje lučenja žuči i podsticanja izlučivanje mokraće. Ova biljka pokazuje baktericidno, anthelmintičko, antifungalno i antitumorsko delovanje i iako pomalo zaboravljena, ponovo je postala aktuelna otkako je počela covid 19 pandemija.

Za čaj od omana koristi se koren biljke

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen rizom sa korenom s obzirom na to da koren omana sadrži više od 40 odsto inulina, sluzi, etarsko ulje, triterpene, stigmasterol, poliacetilene… S obzirom na to da aktivni sastojci omana olakšavaju iskašljavanje  biljka se smatra respiratornim lekom. Jedinstvena je po tome što ublažava akutna respiratorna stanja i istovremeno vraća funkcionalnost i obnavlja zdravlje pluća istrošenih i oslabljenih posle hroničnih, produženih ili čestih respiratornih stanja. Drugo glavno svojstvo oman biljke je uticaj na probavni sistem budući da svojim aromatičnim i stimulativnim isparljivim uljima i smolama podstiče zdravlje probavnog sistema. Ova jedinjenja pokreću cirkulaciju, raspršuju gasove i pomažu telu da razgradi hranu i pripremi je za eliminaciju.

Oman biljka podstiče izbacivanje sluzi

Jedno od glavnih svojstava oman biljke je njeno stimulativno svojstvo ekspektoransa.  Ekspektoransi su lekovi koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva, odnosno izbacivanje sluzi iz pluća. Jedinjenja oman biljke iritiraju respiratornu sluzokožu kroz svoja isparljiva ulja i smole, što rezultira oštrim, zagrevajućim i stimulativnim ekspektoransom. Stimulišući tkiva na ovaj način podstiče se produktivan kašalj. Preporuka je da se oman čaj koristi za kada postoji hladan, vlažan, flegmatični kašalj sa sluzi koju je teško izbaciti ili takozvani „neproduktivni kašaljem“. Oman svojim aromatičnim jedinjenjima razlaže sluz i stimuliše tkiva na dublji kašalj kako bi se očistila pluća, a mnogi ga koriste i za pročišćavanje „pušačkih pluća“ ili posle covid 19 infekcije.

Narodni melem za čišćenje sluzi i „pušačkih” pluća

Za ovaj napitak potrebna su samo tri sastojka – oman čaj, voda i med.

Priprema:

50 g oman čaja kuvati u 0,5 litara vode oko 20 minuta. Nakon toga procediti i topao čaj sipati u 500 g prirodnog, domaćeg meda.

Leave a Comment