OPREZNO S GORKIM PRIJATELJEM Uz pelin protiv probavnih tegoba

Gorki pelin  poznat je kao biljka od koje se izrađuje poznati liker pelinkovac. U medicini je pelin priznat kao stomatik (pomoć kod želudčanih problema) i karminativ (sredstvo protiv nadutosti). Pelin sadrži glikozid absintin te gorke tvari artemisin i anabsintin koje mu daju specifičan okus i gorčinu. One djeluju na poboljšanje probave, ubrzavanje metabolizma, stvaranje žuči i bolji rad crijeva pa se gorki pelin u narodnoj medicini smatra najbržim i najučinkovitijim prirodnim lijekom protiv probavnih tegoba.

Unatoč ljekovitosti, konzumacija pelina i njegovih pripravaka u većoj količini i dulje vrijeme može dovesti do trovanja. Uzrok tomu je sadržaj eteričnoga ulja tujona koje u većoj količini djeluje toksično na mišićno-živčani sustav te može uzrokovati grčeve, povraćanje, glavobolju, smetenost i nesvjesticu. Iako je pelin najviše poznat kao lijek za želudčane i žučne tegobe, postoji cijeli niz bolesti koje se liječe pelinom. To su, među ostalim, šećerna bolest, upala mjehura i loša cirkulacija, a učinkovit je i protiv crijevnih nametnika.

  • Zbog sadržaja eteričnih ulja tujona i izotujona koji mogu ubiti parazite i njihova jajašca pelin je u narodnoj medicini poznat kao učinkovit lijek protiv parazita.
  • Dnevno se pije samo jedna šalica čaja od pelina, i to tijekom cijeloga dana u malim gutljajima. Nakon pet do sedam dana treba učiniti stanku u istom vremenskom razmaku.
  • Trovanje može izazvati i dulje uživanje većih količina likera od pelina.
  • Čaj od pelina ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje uzimaju suplemente za poboljšanje razine željeza u krvi.
  • Pripravci od pelina ne preporučuju se osobama koje imaju epilepsiju. Upotreba pelina može smanjiti djelovanje antikonvulziva.

Leave a Comment