OPREZNO S GORKIM PRIJATELJEM Uz pelin protiv probavnih tegoba

Gorki pelin poznat je kao biljka od koje se pravi čuveni liker od pelina. U medicini je pelin prepoznat kao stomatik (pomaže kod želučanih tegoba) i karminativ (lijek protiv nadutosti). Pelin sadrži glikozid absint i gorke supstance artemizin i anabsint, koje mu daju specifičan ukus i gorčinu.

 

Djeluju na poboljšanje probave, ubrzavaju metabolizam, stvaraju žuč i poboljšavaju rad crijeva, pa se gorki pelin u narodnoj medicini smatra najbržim i najefikasnijim prirodnim lijekom protiv probavnih tegoba.

Uprkos svojoj lekovitosti, konzumacija pelina i njegovih preparata u velikim količinama i tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do trovanja. Razlog tome je sadržaj eteričnog ulja tujona, koje u većim količinama djeluje toksično na mišićno-nervni sistem i može uzrokovati grčeve, povraćanje, glavobolju, konfuziju i nesvjesticu.

Iako je pelin najpoznatiji kao lijek za želučane i žučne probleme, postoji čitav niz bolesti koje se liječe pelinom. To su, između ostalog, dijabetes, upala mokraćne bešike i slaba cirkulacija, a efikasan je i protiv crijevnih napadača.

Zbog sadržaja tujona i izotujona eteričnih ulja, koji mogu ubiti parazite i njihova jajašca, pelin je u narodnoj medicini poznat kao efikasan lijek protiv parazita.
Dnevno se pije samo jedna šoljica čaja od pelina, i to tokom dana u malim gutljajima. Nakon pet do sedam dana trebalo bi da napravite pauzu u istom vremenskom intervalu.
Do trovanja može doći i dugotrajnom konzumacijom velikih količina likera od pelina.

Čaj od pelina se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama koje uzimaju suplemente za poboljšanje nivoa gvožđa u krvi.

Preparati od pelina se ne preporučuju osobama sa epilepsijom. Upotreba pelina može smanjiti učinak antikonvulzivnih lijekova.

Leave a Comment