Osam benefita ljubičastog kupusa

Svima je poznat kupus zelene boje, ali sve više maha u korišćenju uzima i onaj crveni ili ljubičasti, kako vam je draže. Zašto i ne bi kada je povezan sa raznim zdravstvenim prednostima koje ne bi trebalo da zanemarimo.

Doprinosi jačanju zdravlja srca, poboljšava funkciju crijeva i jača kosti, piše “Health line”. Po ukusu je sličan zelenom kupusu, ali je ova sorta bogatija korisnim biljnim jedinjenjima.

1. Bogat je hranljivim materijama

Uprkos malo kalorija, ljubičasti kupus sadrži impresivnu količinu hranljivih materija. Jedna šolja (89 grama) sjeckanog, sirovog, ljubičastog kupusa sadrži oko 30 kalorija, više od 50 odsto dnevne vrijednosti vitamina C, oko sedam grama ugljenih hidrata. Takođe obezbjeđuje male količine gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka.

2. Može se pohvaliti biljnim jedinjenjima

Ljubičasti kupus je odličan izvor antioksidanata i drugih korisnih biljnih jedinjenja koja pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija. Njegovi antioksidanti uključuju vitamin C, karotenoide i flavonoidne antioksidante, a često sadrži veće količine pomenutih stvari od zelenog kupusa.

Na primjer, istraživanja sugerišu da su nivoi antioksidanata u ljubičastom kupusu oko 4,5 puta veći od onih koji se nalaze u sortama zelenog kupusa

3. Pomaže u borbi protiv upale

Ljubičasti kupus može pomoći u borbi protiv upale. Jedna studija koja je koristila veštački model ljudskog creva, otkrila je da određene sorte ljubičastog kupusa smanjuju markere upale creva za 22–40%.

Čini se da listovi kupusa doprinose smanjenju bola u grudima, oticanje i upalu zbog povećanog snabdjevanja mlijekom i protoka krvi tokom ranog postporođajnog perioda.

4. Može poboljšati zdravlje srca

Ovo može biti zbog sadržaja antocijana. Jedna studija pokazala je da žene koje redovno jedu velike količine hrane bogate antocijaninom mogu imati koristi od 11-32 odsto manje rizika od srčanog udara, u poređenju sa onima koje jedu manje ove hrane.

Veći unos antocijanina takođe može biti povezan sa nižim krvnim pritiskom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Ljubičasti kupus sadrži više od 36 vrsta antocijana, što ga čini odličnim izvorom ovog jedinjenja za zdravlje srca.

5. Može ojačati kosti

Ljubičasti kupus sadrži nekoliko hranljivih materija koje su korisne za kosti, uključujući vitamine C i K, kao i manje količine kalcijuma, mangana i cinka.

Vitamin K1 se uglavnom nalazi u biljnoj hrani, kao što je lisnato povrće. Ovo ga razlikuje od vitamina K2, koji se nalazi u životinjskim proizvodima i fermentisanoj hrani. Postoje dokazi da oba oblika vitamina K igraju ulogu u održavanju jakih i zdravih kostiju, iako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili specifični efekti svakog od njih.

6. Može doprinijeti zaštititi od određenih karcinoma

Stručnjaci vjeruju da je to možda zato što sadrži sulforafan i antocijanine – dva jedinjenja koja su istraživana zbog svojih svojstava u borbi protiv raka.

Istraživanja povezuju povrće krstaša, odnosno vrsta kupusnjače, sa 18 odsto manjim rizikom od raka debelog creva. Ishrana bogata povrćem krstaša je povezana i sa manjim rizikom od raka dojke.

7. Može doprinijeti poboljšanju zdravlja crijeva

Ljubičasti kupus može poboljšati rad crijeva. Postoje dokazi da kupus može smanjiti upalu u crijevima i smanjiti crevni mukozitis – stanje u kome se lezije razvijaju u crevima.

Dobar je i izvor vlakana koja održavaju creva zdravim i pomažu im da lakše vare hranu. Nerastvorljiva vlakna čine oko 70 odsto vlakana u kupusu. On dodaje masu stolici i pomaže da se hrana lakše kreće kroz creva, smanjujući rizik od zatvora.

Preostalih 30 odsto su rastvorljiva vlakna, koja obezbeđuju hranu za korisne bakterije koje žive u crevima. Zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratkolančane masne bakterije koje hrane ćelije vašeg creva.

Takođe, postoje neki dokazi da pijenje oko litra soka od kupusa dnevno može pomoći u lečenju čireva na crevima za sedam do 10 dana. Međutim, potrebne su novije studije da bi se istražio ovaj efekat.

8. Lako se dodaje ishrani

Ljubičasti kupus je nevjerovatno svestrano povrće. Možete ga jesti sirovog ili kuvanog, a prikladan je uz razna jela.

Na primjer, može se kuvati na pari, dinstati sa crvenim vinom, sirćetom, jabukama, šargarepom i cveklom za ukusan prilog. Može se peći ili dinstati sa mesom ili pasuljem, ili se može isjeckati i koristiti kao ukras bogat hranljivim sastojcima za supe, salate i topla jela, prenosi ona.rs.

Leave a Comment