OTKRIVEN IZNENAĐUJUĆI UČINAK JOGURTA NA IMUNOLOŠKI SISTEM

Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svjesni njegovih dobrobiti od kalcija, probiotika i visokih bjelančevina do puke lakoće uzimanja mjerice kada vam treba nešto zdravo, zasitno i brzo.

Jogurt je često omiljeni izbor za doručak ili međuobrok, ali jeste li znali koje su prednosti i potencijalni problemi svakodnevne konzumacije?

Prepun probiotika, kalcijuma, cinka i vitamina B, jogurt može biti odlična opcija za hranljiv obrok ili ukusan smoothie. Stručnjaci ističu da je ključno odabrati pravu vrstu jogurta. Organski grčki jogurt se preporučuje onima koji podnose mliječne proizvode, jer ima više proteina i može pružiti osjećaj sitosti. Međutim, treba paziti na dodane šećere, posebno u aromatiziranim jogurtima.

Svakodnevna konzumacija jogurta može donijeti brojne prednosti:

Kontrola težine: Jogurt vam može pomoći da se osjećate siti i na taj način pridonijeti smanjenju unosa kalorija i pomoći u kontroli težine.

Zdravlje i upala crijeva: Jogurt je bogat probioticima koji mogu poboljšati zdravlje crijeva, smanjiti upalu i promovirati pravilnu probavu. Međutim, za osobe s prekomjernim rastom bakterija u tankom crijevu (SIBO), jogurt može biti kontraproduktivan.

Unos proteina: Odabir grčkog ili islandskog jogurta, koji ima više proteina, može vam pomoći da zadovoljite svoje dnevne potrebe za ovim važnim nutrijentom.

Važno je osluškivati ​​svoje tijelo nakon konzumiranja jogurta. Osjećate li se energično ili usporeno? Dijetetičarka Kelly upozorava da ako osjetite nelagodu ili probavne probleme, jogurt možda nije optimalan izbor za vas.

Koliko je jogurta previše? Stručnjaci upozoravaju na višak dodanog šećera u jogurte, koji može povećati rizik od kroničnih bolesti. Preporučuje se ograničiti unos šećera na preporučeni nivo kako bi se održalo zdravlje.

Zaključno, svakodnevna konzumacija jogurta može biti zdrav dodatak ishrani. Odabir pravih vrsta jogurta, uz umjereni unos šećera i osluškivanje vlastitog tijela ključni su faktori za postizanje najboljih rezultata. Budite svjesni svojih nutritivnih potreba i uživajte u jogurtu kao hranjivom izboru za vaš svakodnevni život.

Jedna od stalnih zabrinutosti zbog mliječnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mlijeka, smatralo da izazivaju upale u tijelu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.

Sada je studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem.

Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom sada postoje uzbudljive vijesti. Naime, dvoje istraživača koji su proveli univerzitetsku studiju otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.

U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli djelovali i kao protuupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti.

“Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mlijekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sistemu”, rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.

Ovo će vjerovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumijevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kojeg ćete konzumirati jogurte.

Leave a Comment