OVA DVA SASTOJKA ĆE OJAČATI VAŠ IMUNITET I POBOLJŠATI PROBAVU

Dobitna kombinacija za vaše zdravlje.

Kurkuma i jogurt prepuni su esencijalnih nutrijenata koji mogu koristiti vašem zdravlju na mnogo načina.

Kurkuma sadrži kurkumin, snažan antioksidans koji može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Dokazano je da ima potencijalne koristi za stanja kao što su artritis, bolesti srca, pa čak i rak.

S druge strane, jogurt je izvrstan izvor probiotika, korisnih bakterija koje mogu pomoći u poboljšanju probave i jačanju imunološkog sistema. Također sadrži visok nivo kalcija, koji je neophodan za jake kosti i zube, te proteina, koji su potrebni za izgradnju i popravak tkiva u tijelu.

Međutim, važno je napomenuti da kurkuma ima jak okus i može ostaviti mrlje na površinama, stoga je najbolje koristiti je umjereno i biti oprezan pri rukovanju njome.

Također, ako uzimate kurkumu kao dodatak prehrani, važno je da razgovarate sa svojim liječnikom prije nego što je dodate svojoj prehrani u ovoj kombinaciji.

SAVJETI ZA MIJEŠANJE KURKUME S JOGURTOM

Kada miješate kurkumu s jogurtom, slijedite nekoliko savjeta kako biste osigurali najbolji okus i nutritivne prednosti.

Počnite s malom količinom, recimo četvrtinom čajne kašike, i dodajte još prema potrebi jer je okus veoma snažan.

Dobro promiješajte. Kurkumu može biti teško ravnomjerno izmiješati, stoga je važno dobro je pomiješati s jogurtom prije dodavanja bilo kojih drugih sastojaka.

Koristite visokokvalitetnu kurkumu. Kvaliteta kurkume može znatno utjecati na okus i nutritivne vrijednosti vašeg jela. Potražite kvalitetan organski prah kurkume ili svježi korijen kurkume.

Eksperimentirajte s različitim kombinacijama okusa. Kurkuma dobro funkcionira s različitim okusima, poput đumbira, bijelog luka i limuna. Pokušajte dodati druge sastojke svojoj mješavini jogurta i kurkume kako biste stvorili jedinstven okus. Budite oprezni s mrljama. Kurkuma može ostaviti mrlje na površinama, stoga budite oprezni pri rukovanju. Radite na površini na kojoj ne ostaju mrlje dok miješate sastojke i svakako operite sve posuđe ili površine koje dolaze u dodir s kurkumom odmah nakon upotrebe, piše Zadovoljna.hr.

Leave a Comment