Ova hrana je najgora za zdravlje srca, izbjegavajte je konzumirati

Kontrola faktora rizika kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, konzumacija duhanskih proizvoda i kontrola krvnog tlaka mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iako mnogi faktori mogu izazvati srčane probleme, prehrana također igra značajnu ulogu. Stoga su liječnici objasnili koje vrste hrane najgore utječu na zdravlje srca.

Pržena hrana

Konzumiranje pržene hrane može povećati razinu krvnog tlaka, sniziti HDL “dobar” kolesterol i uzrokovati pretilost, a sve to može povećati rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena 2021. godine pokazala je da unos pržene hrane može povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti i moždanog udara, prenosi Klix.ba.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati su hrana koja je prošla kroz proces proizvodnje koji uklanja većinu njezine nutritivne vrijednosti. Hrani koja je prošla kroz taj proces nedostaju vlakna, vitamini, minerali i polifenoli.

Rafinirani ugljikohidrati, kojih ima u bijelom kruhu i slično, nemaju apsolutno nimalo vlakana i drugih hranjivih tvari, što dovodi do debljanja i povećanog rizika od dijabetesa i bolesti srca.

Prerađena hrana

Konzumacija prerađene hrane, koja je bogata šećerom, može biti štetna za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Prerađeno meso je najgora hrana za naše srce. Osim toga, studija iz 2021. otkrila je povezanost između većeg unosa prerađene hrane i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Slatka hrana

Redovna konzumacija slatke hrane može s vremenom dovesti do rizika od bolesti srca. Istraživanje iz 2023. godine pokazalo je da previše šećera može biti loše za srce. Stoga bismo trebali izbjegavati slatku hranu i pića kao što su kolači, slatkiši i gazirani sokovi jer mogu pridonijeti pretilosti i štetiti zdravlju našeg srca.

Leave a Comment