Ove tri mesne prerađevine začepljuju krvne sudove

Kada je riječ o našem cjelokupnom zdravlju, ključnu ulogu igra naša ishrana.

Ona može uticati na sve, od težine do rada mozga. To je takođe ključni faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema.

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svojoj svakodnevnoj ishrani, ali postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem. Za mnoge od nas, prerađeno meso zgodan je izbor za brze obroke.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistkinja, Lisa Andrus, tvrdi da ovi naizgled bezopasni izbori mogu naštetiti našem kardiovaskularnom zdravlju.

Viršle

“Viršle se obično prave od komadića životinje koji bi inače bili bačeni. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla njihova ružičasta nijansa”, rekla je Andrus za SheFinds. Ovi nitrati poznati su po visokom udjelu natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Višak natrijuma ne povišava samo krvni pritisak, već i povećava rizik od srčanih bolesti, prema dijetetičarki.

Salama

Uprkos svojoj privlačnosti, salama krije skrivene opasnosti za zdravlje srca.

“Salama je još jedno ultraprerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina”, upozorava Andrus. Štaviše, ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog pritiska, upale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je sve ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

“Studija sprovedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti”, dodala je.

Kobasice

Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Andrus ističe njihovu dvostruku prijetnju: visokim udjelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo alarmantno otkriće služi kao podsjetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim našim omiljenim vrstama mesa.

Leave a Comment