Ove tri naizgled zdrave namirnice uzrokuju debljanje

Pojedine naizgled zdrave namirnice mogu uzrokovati debljanje pa je važno znati o kojim je namirnicama riječ.

Iako postoje neke koje pozitivno utječu na zdravlje, postoje i one koje potencijalno mogu dovesti do upalnih bolesti crijeva i neželjenog sala na trbuhu.

Jesse Feder, dijetetičar i osobni trener, otkrio je koje tri namirnice često uzrokuju debljanje.
Granola

Granola skriva iznenađujuću količinu dodanih šećera i nezdravih masnoća. Iako je istina da granola može biti dobar izvor vlakana i određenih hranjivih tvari, mnoge komercijalne varijante su uvelike prerađene i pune šećera i ulja, piše Klix.ba.

Kokosovo mlijeko

Iako je kokosovo mlijeko bogato trigliceridima srednjeg lanca (MCT) za koje neke studije sugeriraju da mogu pomoći u mršavljenju i zdravlju crijeva, također je bogato zasićenim mastima koje mogu doprinijeti upalama i debljanju ako se konzumiraju prekomjerno. Osim toga, mnogi komercijalni proizvodi od kokosovog mlijeka sadrže dodane šećere što dodatno pogoršava ovu zabrinutost.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje posljednjih je godina steklo popularnost zbog svojih potencijalnih zdravstvenih dobrobiti, ali njegova povezanost sa salom na trbuhu i upalnim bolestima crijeva predmet je rasprava među stručnjacima.

Kokosovo ulje sadrži visoke razine zasićenih masti i kalorija. Visok udio zasićenih masti može pridonijeti upali crijeva i povećanju razine LDL-a, odnosno lošeg kolesterola.

Leave a Comment