Ove vesnike proleće svi volimo u svom domu, a ne znamo šta nose sa sobom

Već ostetimo u vazduhu da je proleće tu, iza ćoška, a sa njim i rascvetana bašta. A ništa ne ukazuje na najlepše godišnje doba od bašta punih narcisa.

Narcisi su jedne od najpopularnijih prolećnih lukovica zbog svojih zadivljujućih zlatnih boja.

Simbolizuju ponovno rođenje i nove početke. Briga o narcisima je prilično jednostavna, a jednom kada ih zasadite, želećete da ih iz godine u godinu imate.

Poreklom su iz severne Evrope i uzgajaju se u umerenoj klimi širom sveta. Zvanični su cvet Velsa i tradicionalno se nose na Dan Svetog Davida, koji se obeležava 1. marta.

Postoji između 13.000-25.000 varijacija narcisa, ali najpopularnije su sorte trube. Postoji 13 glavnih vrsta narcisa koje se obično uzgajaju u baštama, ali otprilike 13.000-25.000 različitih sorti u svakoj diviziji. Najčešće sorte uključuju već pomenute truba narcise, tu su i dupli narcisi, Triandrus i drugi, prenosi informer.rs.

Mnogima je ovaj cvet omiljeni deo prolećne dekoracije, pa ako rešite da osvežite svoj dom veličanstvenim buketom narcisa, evo kako da vam što duže opstane:

Stavite cveće u toplu vodu

Kada isečete narcise iz bašte, stavite ih u kantu tople vode i ostavite ih na hladnom mestu 2-3 sata kako bi se stabljike stvrdnule. Pošto narcisi sadrže toksine u svojim stabljikama, obavezno držite cveće podalje od drugih sorti kako ne biste ubili druge biljke.

Isecite stabljike

Kada su narcisi spremni za stavljanje u vazu, prerežite svaku stabljiku tako da duže traju. Obavezno isecite stabljike pod toplom vodom i pod blagim uglom kako biste sprečili mehuriće vazduha i omogućili cvetovima da brzo upijaju vodu.

Rasporedite cveće

Napunite vazu toplom vodom i hranom za cveće i počnite da aranžirate narcise. Imajte na umu da ovi prolećni cvetovi sadrže mlečni sok koji može da otruje drugo cveće, tako da ako želite da ih mešate sa drugim sortama, imate dve mogućnosti, sačekajte 24 sata da napravite mešani buket ili stavite narcise u odvojenu vazu.

Neke kulture veruju da narcisi donose bogatstvo. U Velsu se kaže da oni koji vide prvi narcis u sezoni imaće sreće sa obiljem. Slično, u Kini legenda kaže da ako narcis procveta u vašoj bašti za kinesku Novu godinu, vaša kuća će imati sreću do kraja godine.

Većina kultura povezuje narcis kao simbol nade i radosti. Generalno rečeno, lepota narcisa svakako mami osmeh i lepu energiju, a ako ga unesete u svoj dom, može samo dodatno oplemeniti prostor.

Leave a Comment