OVO JE JEDNA OD NAJOPASNIJIH BILJAKA NA SVIJETU: UTRNUĆE VAM RUKA ČIM JE DOTAKNETE

Modri jedić ili pasja smrt možda izgleda lijepo i bezopasno, ali, kao i u mnogočemu u životu, izgled vara.

Svi dijelovi ove biljke sadrže akonitin, a do trovanja može doći i samim dodirivanjem lišća bez zaštitnih rukavica jer se apsorbira i putem kože.

Trnci će početi u trenutku apsorpcije i produžiti od ruku do ramena, nakon čega će početi utjecati na srce i uslijedit će neugodna utrnulost. Koliko je ova biljka otrovna najbolje govori podatak da se u prošlosti njen otrov koristio za premazivanje vrškova strelica i kopalja te trovanje vukova i lisica.

Neki je čak uzgajaju u vrtu, što nije preporučljivo, pogotovo ako u blizini ima djece ili kućnih ljubimaca. Žvakanje ili gutanje ove biljke izaziva već nakon nekoliko minuta šum u ušima, glavobolju i povraćanje.

U pravim rukama, modri jedić može biti spas: jak je sedativ i sredstvo protiv bolova, pomaže kod migrene, ušijasa, reumatizma, upala zglobova, snižava temperaturu i puls…

No zbog visoke toksičnosti tinkture ne smiju praviti amateri, a uzimanje pripravaka od ove biljke obavezno mora biti pod ljekarskim nadzorom. U suprotnom, mogu izazvati paralizu respiratornog sistema, oduzimanje mišića ruku i nogu, gubitak svijesti pa čak i smrt.

HAYAT

Leave a Comment