Paradajz

100 g paradajza – 19 kcal

Sadrži vlakna potrebna našem organizmu, kao i kalcij, kalij, fosfor. Također sadrži i značajne količine vitamina A, B, C i E. T
Lični fitness trener i kućni doktor

Paradajz ima dokazane terapijske učinke na srce i bubrege, a pozitivno utječe i na kožu koju pomlađuje.
Voljen u svijetu

Upravo paradajz je jedna od vrsta povrća koja se u svijetu najviše voli konzumirati. Najzdravije ga je jesti sirovog. Američki nutricionisti tvrde da čaša soka od paradajza svakog dana osigurava zdravlje, ljepotu i mladolikost. Preporučuje se u dijetama za mršavljenje, ali i kod oboljenja bubrega te dijabetesa.
Zdrav zreo paradajz

Likopen je razlog crvene boje zrelog paradajza. Njegov prirodni pigment ima jaka antiaterosklerozna i antikancerogena svojstva, a posebno smanjuje rizik od nastanka raka prostate. Ipak, naše tijelo bolje prima likopen iz supa i sosova nego iz sirovog paradajza.
Afrodizijak

Kada je paradajz osvajao Evropu, vjerovalo se da je afrodizijak. Francuzi ga nazivaju “pomme d’amour”, što znači “jabuka ljubavi”.
Tajanstven…

Paradajz potječe iz Južne Amerike, a krajem 16. stoljeća stigao je u Evropu. U početku se uzgajao kao dekorativna biljka, jer se vjerovalo da je otrovan. Italijani su bili prvi koji su ga prepoznali i počeli cijeniti njegov okus, ali još u 18. stoljeću paradajz je češće završavao u vještičjem kotlu, nego na kuhinjskom stolu. Italijanski i francuski emigranti donijeli su paradajz u Sjedinjene Američke Države.
Zanimljiva “La Tomatina”

La Tomatina – velika borba paradajzom u mjestu Buñol, malom gradu u blizini Valencije, održava se svake godine posljednje srijede u augustu. Tako završava fešta koja je trajala punih sedam dana. Noć prije borbe pripremaju se kamioni s paradajzom, kako bi se sljedeći dan, oko jedanaest sati prije podne, pojavili na glavnom gradskom trgu. Voditelji ceremonije započinju ovu dvosatnu “krvavu” borbu. Učesnici se nakon borbe obično okupaju na rijeci, nakon čega idu na slavnu paellu, koju zaliju izvrsnim lokalnim vinom.

Leave a Comment