Paradajz u svakoj kuhinji

Paradajz je danas u ishrani jedna od najčešće korištenih namirnica. Njena prepoznatljiva crvena boja je vjerovatno donijela popularnost pizzi, pa zatim svim ostalim jelima kao što su: paradjz čorba, paradajz sos i tako dalje…

Međutim, malo ljudi zna da kod voća i povrća upravo boja služi za zaštitu biljke od prejakog djelovanja sunca i zaštitu ljudskog organizma od slobodnih radikala, te ostalih štetnih tvari. Za crvenu boju kod paradajza kao i za mnoga antikancerogena i antioksidativna svojstva zaslužna je supstanca koju nazivamo likopen.

Taj srodnik karotena otkriven je tek prije nekoliko godina od strane naučnika sa Harvarda koji su proučavali uticaj karotenoida na pojavu raka prostate. Od nekoliko stotina karotenoida pokazalo se da jedino likopen djeluje pozitivno na navedenu bolest, te da čak ima 4 puta veće antioksidacijsko djelovanje od beta karotena. Inače likopen je standardni hemijski sastojak prostate i kada on počne nestajati možemo da kažemo da dolazi do ozbiljnih promjena u funkciji prostate. Osim što pomaže kod raka prostate postoji još niz kancerogenih oboljenja kod kojih se pokazao kao veoma koristan, a to su: rak dojkedebelog crijeva, rak pluća, kao i rak pankreasa. Takođe, pomaže vitalnim organima od oksidativnog oštećenja i štiti DNK unutar bijelih krvnih stanica.

Sok od paradajza možete da kupite u svakoj prodavnici zdrave hrane, međutim možda bi bilo bolje spremiti ga kod kuće i konzumirati ga dok je još svjež. Obiluje vitaminima i mineralima ključnim za ljudsko zdravlje, kao što su: željezo, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamin A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6. Vitamin B6 rastvara homocistein koji je štetan za vene i pridonosi srčanim oboljenjima. Godinama se koristi kao lijek za snižavanje holesterola, a navodno ćete uz pomoć ovog napitka vrlo uspješno otjerati i jutarnji mamurluk. Recept je jednostavan za pripremu. Potrebno je prokuvavati određenu  količinu paradajza dok im se kora ne počne skidati. Odstranite koru i zatim izmiksajte dok se ne pretvore u finu tečnost. Posolite po svom izboru.

Leave a Comment