Patlidžan: Intrigantno povrće

Patlidžan, poznat i kao bakin paradajz, jedno je od najintrigantnijih i raznolikih povrća koje krase naše kuhinje.

Njegova bogata boja i specifičan okus dodaju poseban šarm raznovrsnim jelima, ali osim toga, patlidžan je i iznimno hranjiv te ima brojne zdravstvene koristi. U ovom blog postu, detaljno ćemo istražiti nutritivne činjenice o patlidžanu, kalorijsku vrijednost, razloge zašto je dobar za konzumaciju te neke aspekte koje treba uzeti u obzir.

Nutritivni sastav patlidžana

Patlidžan je niskokalorično povrće bogato važnim hranjivim tvarima. Evo pregleda nutritivnog sastava:

 • Kalorije: 100 grama patlidžana sadrži otprilike 25 kalorija, što ga čini idealnim za uravnoteženu prehranu.
 • Ugljikohidrati: Patlidžan je izvrstan izvor vlakana i ugljikohidrata, pridonoseći energiji i zdravoj probavi.
 • Vlakna: Sadrži važna dijetalna vlakna koja podržavaju probavu, smanjujući rizik od zatvora i promičući osjećaj sitosti.
 • Vitamini: Patlidžan sadrži vitamine poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6 i folata koji su važni za imunološki sustav i metabolizam.
 • Minerali: Bogat je kalijem, koji je ključan za regulaciju krvnog tlaka, te sadrži druge minerale poput mangana, bakra i magnezija.

Zašto konzumirati patlidžan?

 1. Bogat antioksidansima: Patlidžan je izvrstan izvor antioksidanata, uključujući antocijane, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i upala.
 2. Pomaže u kontroli težine: Sa niskim udjelom kalorija i visokim udjelom vlakana, patlidžan je odličan saveznik u programima mršavljenja, pomažući u održavanju osjećaja sitosti.
 3. Doprinosi zdravlju srca: Vlakna i kalij u patlidžanu doprinose zdravlju srca smanjujući razinu holesterola i regulišu krvni pritisak.
 4. Štiti nervni sistem: Nutrijenti poput folata u patlidžanu igraju ključnu ulogu u razvoju i zaštiti nervnog sistema.

Potencijalne mane patlidžana

Iako je patlidžan općenito zdrav, treba uzeti u obzir nekoliko potencijalnih negativnih strana:

 1. Sadrži Solanin: Patlidžan sadrži solanin, toksičnu tvar koja može izazvati probavne smetnje i nelagodu u nekim ljudima. Uglavnom se nalazi u kori, pa je preporučljivo oguliti ga prije konzumacije.
 2. Oksalati: Patlidžan sadrži oksalate, tvari koje mogu izazvati probleme kod ljudi sklonih stvaranju bubrežnih kamenaca. Osobe s ovim zdravstvenim problemom trebaju ograničiti unos patlidžana

Leave a Comment