Pet najzdravijih ulja koja možete koristiti za kuvanje

Ulje za kuhanje osnovna je namirnica koja se koristi u pripremi raznih recepata, a koja je to ulja dobro koristiti u pripremi jela?

Bilo da pirjate povrće, marinirate meso ili pripremate kolačiće, velika je vjerojatnost da ćete posegnuti za bocom ulja.

Ali nisu sva ulja jednaka – neka se bolje ponašaju na visokim vrućinama, dok su druga odličan izbor u preljevima za salatu. Recept nije jedina stvar koja određuje koje ćete ulje koristiti, bitno je i znati da ulja imaju različite hranjive sastave.

Dok se neka ulja ističu svojim nutritivnim vrijednostima i zdravstvenim koristima, druga mogu biti manje poželjna zbog visokog udjela zasićenih masnoća ili nezdravih sastojaka.  Pravilnim odabirom ulja za kuhanje, možete unaprijediti okus, teksturu i nutritivnu vrijednost jela.

Postoji nekoliko vrsta ulja koje se smatraju zdravijima za kuhanje zbog svojih nutritivnih svojstava i stabilnosti na visokim temperaturama.

5 najzdravijih ulja za kuhanje

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje.ističe se po svojim antioksidativnim svojstvima i bogatim zdravim mononezasićenih masnim kiselinama.

Njegova karakteristična boja i izražen okus dodaju slojevitost mnogim jelima. Hladno prešano ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se smatra najkvalitetnijim, najbolje je koristiti u salatama i laganim pirjanjima zbog niže temperature dimljenja, čime se čuvaju njegova nutritivna svojstva, što je iznimno bitno ako ga želite pravilno koristiti.

Avokado ulje

Avokado ulje, pripravljeno od zrelih avokada sadrži bogate mononezasićene masne kiseline i vitamin E. Njegova visoka temperatura dimljenja čini ga izvrsnim izborom za prženje, pečenje i kuhanje na visokim temperaturama. Osim toga, avokadovo ulje ima i fini okus koji se lako upija u različite recepte, čime oni dobivaju pravu punoću i kremoznost.

Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija je bogato mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ima blagi okus orašastih plodova te se često koristi u azijskim jelima, umacima i dresinzima. Ono ima umjerenu temperaturu dimljenja pa se preporučuje za lagano pirjanje ili kao dodatak jelima.

Ulje od orašastih plodova

Ulja poput bademovog, orahovog ili lješnjakovog obogaćena su omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima. Mogu se koristiti za lagano pirjanje ili kao dodatak jelima nakon kuhanja. Ova ulja donose karakterističan okus orašastih plodova koji može obogatiti različite recepte, od slanih do slatkih.

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje, koje se često koristi u azijskoj kuhinji, ističe se intenzivnim okusom, antioksidativnim svojstvima i vitaminom E. Također može biti ključni sastojak za umake i marinade jer daje jednu posebnu aromu i teksturu.

Leave a Comment