Pet razloga zašto biste ovo zanemareno voće trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu

Voće i povrće trebali bi biti osnovni dio zdrave i uravnotežene prehrane jer su puni vitamina i antioksidanata koji su važni za pravilno funkcioniranje organizma.

Kivi je pomalo zanemareno voće, no postoji više razloga zašto biste dan trebali započeti upravo s ovom namirnicom.

Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 grama kivija je 98 miligrama, što je duplo više od naranče i limuna. Pomaže organizmu da neutralizira slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti. Preporučuje se konzumiranje kivija ujutru uz doručak.

1. Jačanje imuniteta

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača obrambeni sustav organizma. Povećavaju stvaranje bijelih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitijela, koja nas štite od virusnih bolesti.

2. Bolja cirkulacija

Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.

3. Gubitak težine

Sadrži puno vode i nema veliku energetsku vrijednost pa je idealan za mršavljenje i izbacivanje tekućine iz organizma. Ograničite se na dva do tri kivija dnevno jer veći unos može izazvati alergiju.

4. Ublažava stres

Kivi je idealno voće za oslobađanje od stresa. Zbog velike količine vitamina C ublažava nervozu i tjeskobu.

5. Jača kosti

Minerali magnezij i kalij nalaze se u kiviju, a izvrsni su za jačanje kostiju, zuba i noktiju.

Ko ne bi trebao konzumirati kivi?

Osobe koje su sklone bubrežnim bolestima, imaju pijesak ili kamenac, ne bi smjele jesti kivi jer može uzrokovati upala.

Leave a Comment