Pet stvari koje niste znali o amarilisu, jednom od najljepših božićnih ukrasa

Možda se čini kao biljka gotova nakon što odvcate, ali ove lukovice možete održavati iz godine u godinu.

Nemoguće je proći pored amarilisa u punom cvatu bez divljenja. Ti ogromni cvjetovi zaista su veličanstveni. Osim toga, ova biljka cvjeta nekoliko sedmica zimi, obično baš u vrijeme praznika, piše večernji.hr.

Amarilisi ne trebaju puno vaše pažnje tokom naporne zimske sezone, sve što im treba je toplo, osvijetljeno mjesto i sedmično zalijevanje.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o amarilisu koje bi vas mogle natjerati da još više volite uzgajati ove svečane biljke.

1. Ime ima grčke korijene

Priča kaže da su cvjetovi amarilisa niknuli iz krvi nimfe Amaryllis, koja je bila ludo zaljubljena u zgodnog pastira Altea. Taj prekrasni cvijet pomogao joj je da osvoji njegovo srce.

Možda zato amarilis danas predstavlja ljepotu i ljubav, kao i odlučnost, snagu i uspjeh. Možda ćete vidjeti i amarilis koji se naziva Hippeastrum, što je naziv roda za ove biljke i dolazi od starogrčkih riječi za vitešku zvijezdu.

2. Lukovice ne trebaju zemlju za rast

Lukovice amarilisa ne trebaju zemlju jer zadržavaju svu vlagu i hranjive tvari koje su im potrebne za cvjetanje. Samo ih stavite na toplo, osvijetljeno mjesto i obaviće svoje. Možete ih čak objesiti naopačke.

3. Dolaze u više boja

Neke od najčešćih sorti koje ćete vidjeti imaju jarkocrvene cvjetove ili crveno-bijele cvjetove. Ali među stotinama postojećih sorti amarilisa možete pronaći biljke koje cvjetaju u nijansama ružičaste, narančaste, žute, zelene, ljubičaste… Neki su s dvostrukim cvjetovima, što znači da imaju više latica nego inače pa izgledaju punije.

4. Veličina cvijeta

Kako lukovice napreduju, amarilis postaje prilično težak. Lukovice obično daju dvije cvjetne stabljike i svaka može imati između 2-5 pojedinačnih cvjetova. Prilikom odabira lukovica uvijek pokušajte nabaviti najveće koje možete pronaći jer će vam one dati najviše cvijeća. A ako ste se ikada zapitali zašto su skupi, uzmite u obzir da im je potrebno 3-5 godina da narastu dovoljno da se plasiraju na tržište.

5. Može ponovno cvjetati svake godine

Možda se čini kao biljka gotova nakon što odvcate, ali ove lukovice možete održavati iz godine u godinu. Nakon što vaša lukovica završi cvjetanje, odrežite cvjetne stabljike na otprilike tri centimetra iznad lukovice. Tretirajte je kao kućnu biljku, zalijevajte je i pustite da raste tokom proljeća i ljeta. Sredinom avgusta prestanite zalijevati kako bi biljka uspjela.

Nakon što se listovi osuše, odrežite ih i pohranite lukovicu na hladnom i tamnom mjestu osam sedmica. Otprilike 6-8 sedmica prije nego što poželite ponovno vidjeti cvjetanje, premjestite lukovicu na toplo, svijetlo mjesto i ponovno počnite zalijevati. Za nekoliko sedmica trebali biste vidjeti novi rast. Nakon što se pojave cvjetne stabljike, dodajte potporanj da ne padnu. Pokušajte uzgojiti amarilis ili dva uz klasične božićne zvijezde za dodatni svečani utisak u domu.

Leave a Comment