POGLEDAJTE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI ĐUMBIRA: Začin koji diže iz mrtvih

Naravno, postoje tone sjajnih začina koji nude brojne zdravstvene koristi, ali za razliku od drugih popularnih dnevnih dodataka, đumbir ima i sjajan okus.

Đumbir se kao začin i kao lijek koristi već više od 3000 godina. Mnogi vole piti čaj od đumbira, a ako u njega dodaš malo meda i limuna puno si napravila za svoje zdravlje i dugovječnost. Otkrivamo kako napraviti čaj od đumbira i kako ga koristiti u smoothiejima za mršavljenje!

Kako pripremiti ukusan i ljekovit čaj od đumbira?

Ne brini, imamo recept!

Sastojci:

1 žličica naribanog korijena đumbira

2,5 dcl vode

1 žličica metvice i matičnjaka po želj

i 1 klinčić po želji

Priprema: Jednu žličicu naribanog đumbira kuhaj u 2,5 dcl vode cca deset minuta. Ako želiš možeš još dodati jednu žličicu metvice, jednu žličicu matičnjaka i jedan klinčić.  Procijedi i pij dok je čaj još svjež i topao.  Dobro je znati kako se ribanjem đumbira otpušta više aktivnih sastojaka nego sjeckanjem i rezanjem.

Đumbir u prahu

Đumbir u prahu dobiva se sušenjem korijena đumbira, a osim za pripremu jela može se također koristiti i za pripremu ljekovitog čaja.  Osim u azijskoj kuhinji u kojoj se obilno koristi, popularan je i u kuhinjama diljem svijeta zbog svog specifičnog ljutkastog okusa. Najčešće se koristi u pripravljanju raznih napitaka, sokova, smoothieja, čajeva i limunada. Često se koristi i kod pripreme jela u woku, u slanim i slatkim jelima , u juhama, pogotovo zimi, ali i u kolačima sa suhim voćem.

Đumbir, med i limun su dobitna kombinacija

Za pripremu čaja od đumbira, meda i limuna potrebno ti je:

korijen đumbira (otprilike 5 cm duljine)

1 litra vode,

med i limun Đumbir očisti, a zatim ga naribaj. Kada voda prokuha, u nju ubaci naribani đumbir. Čaj kuhaj na laganoj vatri cca 15 minuta. Kada je čaj gotov, procijedi, ostavi da se ohladi i nakon što se ohladio dodaj u njega med i limun. Važno je znati da med u vrućoj vodi može izgubiti svoja ljekovita svojstva, pa med stavi tek nakon što se čaj malo ohladio, dobro promiješaj, dodaj malo limuna i uživaj u svojoj šoljici zdravlja.

Ko ipak ne bi trebao konzumirati đumbir? 

Pored svih svojih dobrih svojstava koje smo nabrojali, đumbir ipak može izazvati određene nuspojave te ga zato ne treba konzumirati ako imaš probleme sa crijevima ili uzimaš lijekove za srce. Također, trudnice te osobe sa poremećajima krvarenja.

Leave a Comment