POMAŽE I KOD TROVANJA Biljka sv. Vida u zaštiti vida

Vidac , Vida, Vidova trava, od davnina se koristila kao obloge za umorne oči, konjuktivitis (upala konjunktive), ječam i druga upalna stanja očiju.

Narodna medicina prepoznala je vidac kao efikasan lijek koji djeluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osjećaj suhoće i bolova u očima te pospješuje zacjeljivanje. Osim toga, koristi se i u narodnoj medicini protiv respiratornih tegoba, bronhitisa, sinusitisa, alergijskog rinitisa i peludne groznice.

Vidac sadrži čitav niz ljekovitih tvari, uključujući luteolin, kvercetin i aukubin. Vidac sadrži i smole, gorke tvari, aromatične tvari, glikozid rinantin, kiseli eufrastan. Ovi spojevi imaju protuupalno i imunomodulatorno djelovanje te na taj način pomažu kod upala i alergija. Manje je poznato da vidac djeluje i kod bolova u želucu i nedostatka apetita, te smanjuje grčeve crijeva. Čaj od hamamelisa možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i apotekama, koje prodaju i kapi za oči od hamamelisa.

Čaj od hamamelisa pomaže kod trovanja nikotinom ili alkoholom jer ublažava djelovanje toksina u tijelu.
Vidac sadrži glikozid rinantin koji u prevelikim količinama može izazvati trovanje, pa je važno pridržavati se preporučenih doza i savjeta za pripremu.

Trudnice, dojilje, osobe sa žučnim komplikacijama, akutnim čirevima na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kao i oboljele jetre trebaju izbjegavati oralno uzimanje vidze.
Kapi za oči na bazi vida mogu se nabaviti u ljekarnama. Ne preporučuje se kapanje čaja u oko jer nije sterilno, već se samo stavlja oblog na oko. Za oblog treba koristiti samo svježe pripremljen čaj.

Istraživanja su pokazala povoljan učinak na oko na djelovanje ultraljubičastog zračenja na oko, smanjenje utjecaja UVB svjetlosti, smanjenje oksidativnog stresa i protuupalno djelovanje.

Leave a Comment