POMOĆNICA U MENOPAUZI Crvena djetelina – lijek iz pašnjaka

Njezina posebna popularnost jest u pomoći ženama u menopauzi. Cvijet i list crvene djeteline jedan je od najbogatijih izvora prirodnih izoflavona koji oponašaju estrogen.

Crvena djetelina (Trifolium pratense), poznata kao livadna djetelina koja se rabi u prehrani životinja, biljka je iznimne ljekovitosti za ljude. Brojne su zdravstvene prednosti povezane s crvenom djetelinom jer je bogata izoflavonima, snažnim antioksidansima koji su važni za elastičnost krvnih žila, regulaciju razine kolesterola i triglicerida, očuvanje kolagena. Osim toga, izvrstan je pročišćivač krvi i jetre, korisna je u liječenju bronhitisa i astme, a izvrstan je i prirodni protuupalni lijek. Ipak, njezina posebna popularnost jest u pomoći ženama u menopauzi. Cvijet i list crvene djeteline jedan je od najbogatijih izvora prirodnih izoflavona koji oponašaju estrogen, odnosno sadrže fitoestrogene (biljni hormoni) koji imaju sličnu strukturu estrogenima u ljudskom organizmu. Na prirodan način podupiru hormonalne promjene kod žena u razdoblju menopauze te imaju blagotvoran učinak na simptome menopauze kao što su npr. valunzi, noćno znojenje, nesanice i promjene raspoloženja. Osim toga, fitoestrogeni mogu pomoći u izgradnji gustoće kostiju odnosno spriječiti ili smanjiti mogućnost pojave osteoporoze (krhkost kostiju).

  • Djetelina sadrži obilje biljnih hormona, vitamina E, bjelančevina, selena, kalija, cinka i magnezija pa se odavna rabi za poticanje ženske plodnosti.
  • Tanini iz crvene djeteline su adstringenti (stežu tkivo i imaju protuupalno djelovanje) te djeluju protiv proljeva.
  • Crvena djetelina sadrži fitoantibiotike koji imaju protuupalni i antiseptički učinak. Stoga se pripravci crvene djeteline (čajevi, tinkture, oblozi) rabe i kod bolesti probavnih i dišnih putova, bolesti kože, reumatoidnoga artritisa, ali i kod drugih upalnih stanja.
  • Trudnicama i dojiljama ne savjetuje se uzimanje crvene djeteline u bilo kojem obliku jer oponaša estrogen pa može poremetiti hormonsku ravnotežu tijekom trudnoće ili dojenja.
  • Crvena djetelina sadrži svojstva za razrjeđivanje krvi, pa ju osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju probleme zgrušavanja krvi ne bi trebale rabiti. Osim toga, ne preporučuje se uzimati crvenu djetelinu 2 tjedna prije i poslije operacije.

Leave a Comment