Pomoću njega će kašalj nestati: Recept za napitak od lovora, služi kao spas u hladnim danima

Recept za napitak od lovora će vas spasiti u hladnim danima

Pred nama su hladni dani, a većina ljudi oko nas je malaksala i ima problem sa prehladom. U zimskim danima se preporučuje različita vrsta čajeva, a mi vam donosimo recept za napitak od lovora koji će vas zaludeti.

Naime, lovor pripada porodici lovornjača, a poreklom je iz Male Azije. Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm.

Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini.

Listovi su vrlo aromatičnog, gorkog i jakog ukusa. Sveži listovi sadrže vitamin A, C, i vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, gvožđe, selen, cink i magnezijum.

Čaj od lovorovog lista odličan je kao lek protiv svih vrsta kašlja, i suvog i mukoznog, jer deluje umirujuće na sluznicu grla i dušnika. Posle samo jedne šolje čaja kašalj prestaje za deset minuta, provereno.

SASTOJCI:

  • 2,5 dcl vode
  • 4-5 lista lovora
  • pola limuna
  • kašičica meda

Ukoliko ne volite bilo koji od ostalih sastojaka, sasvim su dovoljni i lovor i voda. Stavite listove suvog ili svežeg lovora u šerpicu, prelijte hladnom vodom, ostavite da provri i kuva se 4-5 minuta.

Ostavite čaj poklopljen da odstoji još 10 minuta, procedite i dodajte sastojke po želji (med ili limun). Piti umereno vruć čaj u manjim ali čestim gutljaima.

Leave a Comment