PRIJATELJ KOŽE, DIŠNIH PUTOVA, SRCA, MOZGA… Crni ribiz štiti stanice od oksidacijskoga stresa

Crni ribiz  voće je čiji su pupovi, listovi i bobice »skladište« ljekovitih spojeva koji su posebno prepoznati u djelotvornosti protiv brojnih upalnih stanja, a od davnina se upotrebljavao u liječenju infekcija mokraćnih putova, proljeva i drugih probavnih smetnja.

 

Plodovi su bogati vitaminima C, J i P te tvarima poput antocijanina, flavonida, jabučne, citronske i gama-linolenske kiseline. Te tvari imaju vrlo povoljan učinak na zdravlje jer djeluju protiv slobodnih radikala i štite stanice od oksidacijskoga stresa, koji je uzrok mnogih bolesti. Crni ribiz pridonosi sprječavanju nastajanja šećerne bolesti, malignih bolesti te moždanoga i srčanoga infarkta.

Poznati prirodni lijek je i ekstrakt pupoljka crnoga ribiza koji je posebno djelotvoran u liječenju respiratornih bolesti poput bronhitisa i astme, alergijskih bolesti, kao i migrene, malaksalosti, raznih upalnih bolesti te srčano-žilnih bolesti.

U obliku farmakološkoga pripravka nalazi se i ulje sjemenki crnoga ribiza, koje se može kupiti u tekućem obliku ili u kapsulama, a pomaže kod povećanih masnoća u krvi, atopijskoga dermatitisa (kronična, upalna bolest kože) i psorijaze.

  • U samo jednoj jušnoj žličici bobica crnoga ribiza nalazi se oko 75 % preporučenoga dnevnoga unosa vitamina C.
  • Prisutnost balastnih vlakana u crnom ribizu korisna je u održavanju optimalne razine glukoze kod šećerne bolesti neovisne o inzulinu, pa se tradicionalno upotrebljava u prehrani oboljelih od šećerne bolesti, a postoji i farmakološki pripravak vlakana crnoga ribiza.
  • Lišće crnoga ribiza, zbog bogatoga sadržaja eteričnoga ulja, djelotvorno je za rad bubrega.
  • Crni ribiz posve je sigurna i netoksična biljka, no trebaju ga ograničeno uzimati osobe s čirevima želudca i gastritisom te osobe s povećanim zgrušavanjem krvi.
  • Koncentrat crnoga ribiza aktivira središnji živčani sustav u čovjeka, potiče cirkulaciju i smanjuje probleme povezane s proširenim venama i krhkim kapilarama, a zbog inhibitornoga djelovanja na enzim monoamino-oksidazu (MAO) (koči njezino djelovanje) ima i antidepresivno djelovanje.

Leave a Comment