PRIJATELJICA ŽELUDCA Suručica – analgetik iz prirode

Mliječni čičak ima dugu istoriju medicinske upotrebe, a u tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje žgaravice, čira na želucu, prehlade, bolova u zglobovima, artritisa i gihta.

Također se koristi kao diuretik za povećanje izlučivanja urina kod osoba s infekcijama bubrega ili mokraćne bešike. Različite laboratorijske analize su utvrdile da sirutka sadrži hlapljiva ulja (uključujući i do 75 posto salicilaldehida); fenolni glikozidi uključujući spiraein i gaultherin; flavonoidi; tanini (uglavnom hidrolizabilni); tragovi kumarina i askorbinske kiseline. Surućica je odlično sredstvo koje umiruje i štiti sluzokožu probavnog trakta i želuca, a istovremeno smanjuje kiselost. Istraživanja su pokazala da čičak može pospješiti zacjeljivanje kroničnih čireva i spriječiti razvoj lezija u želucu. Koristi se u liječenju žgaravice, hiperaciditeta (pretjerane kiseline u želucu), gastritisa i peptičkog ulkusa. Naučna istraživanja su pokazala i da ekstrakt surutke zaustavlja rast bakterije Helicobacter pylori, koja može povećati rizik od razvoja raka želuca, a često je i uzrok mnogih drugih probavnih problema poput čira i gastritisa. Surućica sadrži salicilnu kiselinu i efikasna je biljka protiv upala i raznih bolova, posebno gihta, reume, glavobolje i zubobolje.

Surućica podstiče znojenje i izlučivanje mokraće, a time i izlučivanje otrovnih materija iz organizma, pa se koristi kao lekovita biljka za „čišćenje krvi“

Zbog sadržaja tanina, skuta je korisna u liječenju dijareje
Previše surutke može uzrokovati krv u stolici, povraćanje, zujanje u ušima, probleme s bubrezima i druge nuspojave. Optimalna doza je 2-6 g osušene biljke prelivene sa oko 2 dl kipuće vode do 3 puta dnevno.

Ne preporučuje se uzimanje sručine tokom trudnoće. Postoje neki dokazi da može uzrokovati kontrakcije materice i pobačaj. Ne zna se dovoljno o sigurnosti upotrebe sirka tokom dojenja
Mliječni čičak sadrži spojeve slične aspirinu. Stoga se ne preporučuje osobama koje su alergične na aspirin

Leave a Comment