PROTIV ANEMIJE: 3 moćne biljke za bolju krvnu sliku

Čajevi od koprive, ruzmarina i ive tradicionalno se koriste kod anemija.

Anemija nastaje kad mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega mozak, srce i mišići dobijaju manje kiseonika. Zato anemične osobe osećaju mentalnu i fizičku slabost. Tada srce radi brže kako bi većim protokom krvi nadoknadilo manjak kiseonika.

Istraživanja pokazuju da su najugroženije žene za vreme menstrualnog ciklusa, trudnice u drugoj polovini trudnoće, mladi, kao i školska i predškolska deca. Kad se pojave prvi znakovi malokrvnosti, neophodno je uraditi analizu krvne slike, proveriti hemoglobin i dalju terapiju sprovesti prema savetima lekara.

Naravno, prirodni lekovi su tu kao ispomoć koja može ubrzati proces ozdravljenja, a tri biljke se posebno izdvajaju kada je reč o popravljanju krvne slike. U tradicionalnoj medicini one se smatraju glavnim prirodnim oružjem u borbi sa anemijom.

Kopriva

Od svih biljaka na planeti, kopriva sadrži najviše gvožđa i zato je, prema izboru naših travara, broj jedan u lečenju anemije. Najbolje je da pripremite čaj od ove lekovite biljke. Kašičicu listova koprive prelijte s dva decilitra ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte mlak. Preporučljivo je da dnevno popijete tri šolje čaja pre jela. 

Ruzmarin

Ruzmarin nije samo aromatičan začin već i veoma lekovita biljka koja pomaže lečenju anemije, posebno kod dece. U šolju ključale vode stavite kašičicu lišća ruzmarina, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom procedite i deset dana pijte tri šolje čaja dnevno pre svakog obroka.

Iva

Anemične osobe mogu da piju i čaj od trave ive. Ova biljka ima gorak i opor ukus, koji potiče od tanina i etarskih ulja. Napravite mešavinu od 25 grama sušene trave ive i 25 grama koprive. U pola litra hladne vode stavite kašiku ovog čaja, poklopite i ostavite da odstoji tri sata. Nakon toga čaj malo zagrejte, procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.

NAPOMENA: Pre nego što počnete da pijete čajeve za anemiju, posavetujte se sa svojim lekarom.

Leave a Comment