Ruža kao prirodni lijek

Opojni cvjetni i slatki miris ruže podstiče pozitivne emocije i dobro raspoloženje te daje osjećaj blaženstva i luksuza.

Ali, ruže nisu samo mirisne i lijepe, već se one koriste od davnina zbog svojih njegujućih i ljekovitih svojstava.

Danas, za razliku od prošlih vremena u kojima je bila cijenjeni lijek, službena medicine je ne priznaje i ne koristi. U narodnoj medicini danas najveću primjenu ima u kozmetici za njegu kože lica i tijela te za izradu ružinog meda, sirupa i ružine vodice, a u liječenju prirodnim sredstvima predstavlja pravi tonik za srce, živce, jetru i maternicu, a za reumatičare olakšavajući prirodni lijek.

Listove ruže koristimo kao sredstvo koje ima snagu izvlačenja pa ga koriste kod problema sa gnojnim čirevima na koje stavljamo zgnječene listove ruže i previjemo (izvlači gnojnu sluz), kod suznih očiju stavljamo takođe svježe ubrane i oprane listove na bolesne oči.

Ljekovite kupke s laticama ruže (može i s uljem od ruža) predstavljaju pravi lijek za reumatološke bolesnike.

Ružino vino, koje se dobija kuvanjem latica ruže u vinu, liječi i osvježava umorno tijelo, smiruje bolove u rektumu i maternici, grgljanjem grla i usne šupljine liječi upalu i afte, a u obliku obloga, koje stavljamo na glavu liječi glavobolju, a stavljanjem vrućih obloga od ružinih latica smanjujemo oteklinu, edem.

U narodnoj medicini postoji različita primjena ružinih latica, i to u obliku čaja, octa, vina, vodenog ekstrakta, losiona te ulja ali i kao tonik za srce i živce. Ujedno je i lijek za jetru i crijeva. Ružina vodica je viševijekovni lijek za ljepotu ženskog lica u svakodnevnoj njezi, te za sprečavanje stvaranja peruti, mitesera, akni i bora lica.

Eterično ulje ruže (prepoznaćemo ga po tome što se ulje ruže kristalizuje na niskoj temperaturi) koristomo u aromaterapiji kod liječenja anksioznosti, depresije, loših osjećaja, potištenosti, melankolije itd. Veoma je jakog antibakterijskog i antifungocidnog (protugljivično) djelovanja, a posebno se danas koristi u skupoj kozmetici kao anti age, protiv starenja kože pa je dobro za liječenje i kozmetičke tretmane.

Plod je vrlo bogat izvor vitamina i minerala, pogotovo vitamina A, C i E, flavanoida i drugih bioaktivnih spojeva, izvor esencijalnih masnih kiselina. Prema naučnim istraživanjima, plod se preporučuje kao hrana koja je sposobna da smanjiti pojavu raka, a takođe i kao sredstvo za zaustavljanje rasta tumora.

Napomena: koriste se isključivo samo vrtno uzgojene ruže za koje znamo da nisu prskane štetnim hemikalijama. Ružine latice, kao i ružino ulje, ne bi smjele uzimati osobe s akutnim komplikacijama žuči ili one sa žučnim kamencima, slabog želudca i čira na želudcu te slabe jetre. Takođe se ne preporučuje uzimanje u bilo kojem obliku u trudnoći.

Vodica za masažu

Vodica u kojoj su se desetak dana namakale ružine latice koriste se za masažu kod reume i uloga (gihta), protiv peruti u kosi ili za uklanjanje akni.

Ruže u maslinovu ulju

Maslinovo ulje u kojem su se namakale ružine latice koristi se za mazanje rana koje se teško liječe, kod ozeblina, opekotina i pucanja kože.

Čaj

Sa dva decilitra ključale vode prelijte jednu supenu kašiku suvih ružinih latica, poklopite, pustite da odstoji pola sata i procijedite. Zasladite medom po želji i pijte dvije do tri šolje čaja dnevno.

Ružin sirup za jačanje srca

50-60 ruža, vinska kiselina, šećer ili med, voda
Da bismo dobili potrebnu količinu vode, najprije ružine latice stavimo u lonac, malo potisnemo i prelijemo vodom tako da ih voda prekrije. Zatim procijedimo i u vodu stavimo prah vinske kiseline u količini dva vrha noža i stavimo da voda prokuva. Kad se voda ohladila, prelijemo cvjetne latice i pustimo da odstoji tri dana. Procijedimo i dobijenu tekućinu izvažemo te dodamo istu količinu šećera ili meda. Spremimo u staklenke i sterilizujemoamo u rerni na temperaturi od 70 stepeni. Uzimamo dvije do tri kašike dnevno s malo čaja, vode ili soka.

Sok od ruže kao lijek

Ružin sok se koristi od davnina kao i lijek. Zapravo je od suštinske važnosti za zdravlje, jer je izuzetno bogat vitaminima, mineralima i aktivnim supstancama. Možete riješiti brojne zdravstvene probleme izbjegavajući upotrebu uobičajenih lijekova. Sirup se upotrebljava za širok spektar bolesti, uključujući digestivne i menstrualne probleme, glavobolju, nervnu napetost, stanja groznice, infekcije i kožna oboljenja.

U pitanju je prirodan lijek koji se bori protiv zimskih bolesti. Ako se pije kao topao napitak efikasno eliminiše uporan šlajm. Takođe, može ublažiti i bronhitis. Poznate su anti-inflamatorne osobine ovog soka kao i svojstva diuretika. Takođe, sirup od ruže pomaže čišćenje crijeva i rješava problem zatvora. Sakupite nježne i mirisne latice, stvorite sirup prelijepe arome i adekvatno ga čuvajte jer je prijatelj vašeg zdravlja.

Leave a Comment