Seme povećava grudi, čaj reguliše anemiju, varenje i bolne cikluse: Kad bi žene znale šta sve ova biljka može!

Čaj je odličan i za muškarce, jer može da reguliše hormone, poveća plodnost, dok kod oba pola reguliše varenje i smanjuje rizik od dijabetesa.

Procenjuje se da oko 60 odsto žena barem jednom u životu doživi menstrualne bolove, a većina njih iz meseca u mesec pati i od bolnih grčeva.

Ako i vi imate bolne menstruacije, konzumirajte više peršuna i namirnica bogatih vitaminom E, a svakako će vam pomoći i čaj od piskavice, koji je naročito popularan među ženama iz Azije.

Ukoliko nikad niste čuli za ovu biljku, pravo je vreme da saznate nešto o njoj!

Piskavica (Trigonella foenum-gracenum) jedna je od najstarijih lekovitih biljaka, koju su cenili i stari Grci, Rimljani i Egipćani. Tokom istorije, njene semenke i lišće koristili su se i kao začin i kao prirodni lek. Danas se često primenjuje u lečenju dijabetesa jer reguliše nivoe šećera u krvi.

Osim toga, istraživanja su pokazala i da ima snažan antiupalni efekat i da deluje i na spoljašnje i na unutrašnje upale. A to je samo delić lekovitih svojstava ove moćne biljke!

Deluje kao prirodni analgetik

Piskavica je pravi prirodni analgetik, a to znači da uveliko pomaže u ublažavanju bolova. Zahvaljujući kolinu koji sadrži, ova biljka deluje umirujuće kod bolnih menstruacija, simptoma PMS-a i tegoba menopauze. Kod bolnih menstruacija, sve što treba da uradite jeste da nekoliko dana pre ciklusa počnete da pijete topli čaj od piskavice koji ukusom podseća najavorov sirup.

Budući da ova biljka obiluje gvožđem, preporučuje se i osobama koje pate od anemije, odnosno manjka gvožđa u krvi.

Čaj za ublažavanje bolnih menstruacija

U lonac ulijte 4 šoljice vode i ostavite da provri. Kad voda proključa, smanjite vatru pa dodajte 1 kašičicu semenki piskavice. Poklopite i ostavite da se kuva oko 5 minuta na laganoj vatri. Kada primetite da je voda postala žućkasta, isključite. Ostavite čaj da se malo ohladi pa ga procedite. Čaj sipajte u stklenu flašu ili bokal pa pijuckajte tokom dana kako biste ublažili tegobe.

Savet: Najbolje je da nabavite cele semenke piskavice pa ih onda sami po želji sameljite u prah, tako će čaj biti najdelotvorniji.

Balansira hormone kod žena i muškaraca

I kod muškaraca i kod žena piskavica uravnotežuje hormone. Ova moćna biljka sadrži fitoestrogene, materije koje u organizmu deluju poput estrogena. Upravo zato se piskavica koristi kao prirodna hormonska terapija. Istraživanja su pokazala i da deluje kao afrodizijak.

Kako piskavica deluje kod žena:

– Povećava libido

– Ublažava simptome menopauze, poput valunga

– Smanjuje intenzitet PMS-a

– Pomaže kod neredovnih i bolnih ciklusa

– Stimuliše kontrakcije tokom porođaja

Leave a Comment