Sok od višanja odličan je prirodni lijek protiv raznih bolesti

Sok od višanja odličan je prirodni lijek protiv raznih bolesti: smanjuje upalu u organizmu, olakšava bolove kod artritisa, snižava rizik za srčani i moždani udar…

Višnja. Najbliža rođakinja – trešnja, šira porodica – ruža. Plodovi višnje dozrijevaju u lipnju, no to ne znači da ih trebamo zaboraviti tijekom drugih doba godine, jer i zamrznuta je višnja prepuna dobrih sastojaka – među ostalim antivirusnih i antibakterijskih. Višnje su energetski više nego povoljne, u sto grama imaju samo 50 kalorija, piše Živim.hr.

Antocijanini iz višanja nisu zaslužni samo za njihovu boju, oni smanjuju upalu u organizmu, i to jače od antocijanina iz bilo kojeg drugog voća. Uz to, olakšavaju bolove kod artritisa, snižavaju rizik za srčani i moždani udar te za dijabetes tipa 2. Sok od višanja odličan je prirodni lijek protiv bolova kod gihta, a višnje su i odlična namirnica za borbu protiv slobodnih radikala.

RECEPT ZA SOK

SASTOJCI (ZA 4 ČAŠE)

– pola šalice višanja

– 1 do 1,2 litre kravljeg ili bademovog mlijeka

– jušna žlica meda

PRIPREMA

1. Mikserom postupno pomiješajte sve sastojke dok se smjesa ne izjednači.

2. Ulijte u čaše i popijte svježe.

U čaši prirodnog soka od višanja dobit ćete čak 62 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina a, 40 posto dnevnog unosa vitamina c, 14 posto dnevnog unosa mangana, 12 posto dnevnog unosa kalija i bakra i 7 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina k.

I ovdje vrijedi dobro staro pravilo pronalaženja, odnosno pridržavanja prave mjere – u višnjama, naime, uživajte umjereno jer su bogate šećerom (8 grama šećera na 100 grama).

Leave a Comment