Šta je okidač za migrenu: Bolovi su nesnosni, a ovo su najčešći uzroci

Migrena izaziva teške bolove, a može trajati i po tri dana. Evo što je najčešće izaziva i kako sebi pomoći.

Migrena nije obična glavobolja. Međutim, oni koji je nikada nisu imali smatraju da je to ‘nevidljiva’ bolest, a oni koji pate od nje često budu prozvani da glume ili pretjeruju.

Koliko je jaka bol migrene ne zna nitko tko je nije imao barem jednom: taj strašni napadaj dolazi sasvim iznenada, bez ikakvog prethodnog upozorenja. U glavi puca, pritisak je strašan i imate osjećaj kao da će vam glava svaki čas eksplodirati. Pulsirajuća bol je toliko jaka da se ne možete koncentrirati ni na što drugo, a uglavnom je usmjerena samo na jednu polovicu glave, a pokreti, svjetlo i buka je dodatno pogoršavaju.

Koliko dugo traje?

Migrena može trajati do tri dana, a često je praćena mučninom i povraćanjem. Zato ne moramo niti spominjati da su odlazak na posao i normalno funkcioniranje nemogući. Migrena se ne ubraja bez razloga (prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji) među 20 najčešćih ‘bolesti’ koje najviše ograničavaju svakodnevni život. 70 posto migrena je nasljedno.

Zašto se to događa?

Pravi uzrok migrene još se istražuje. Iznenadni napad često je uzrokovan stresom, bukom, neredovitim spavanjem ili određenom hranom. Mozak oboljelih izrazito snažno reagira na te podražaje – mozak, njegovi dijelovi i pojedini živci prekomjerno se aktiviraju, pa se aktiviraju i neki obrambeni refleksi, tvrde stručnjaci za bol.

Simptomi

– pritisak i lupanje u glavi
– nesnosna bol
– osjećaj da će vam oči ispasti
– mučnina i povraćanje

Oprez s lijekovima protiv bolova

Jaka migrenska bol rijetko se može neutralizirati tabletom protiv bolova – može se samo malo ublažiti. Redovito uzimanje ovih lijekova može imati nuspojave, pa čak i dovesti do stalnih glavobolja. Migrena nije samo glavobolja, ona je bolest – čak i ako se izvana ne vidi. Najmanje što možemo učiniti za one koji ga imaju je pokazati razumijevanje i suosjećanje.

Šta odmaže, a šta pomaže

Napadi migrene mogu se ublažiti izbjegavanjem određenih namirnica. Čokolada, suhomesnati proizvodi, pljesnivi sirevi, salame, industrijski začini i kocke za juhu, alkohol (osobito bijelo vino) vrlo su česti okidači. Stres i loše raspoloženje također mogu uzrokovati migrene, stoga je važno pronaći najbolji način za opuštanje svaki dan.

Kad vas uhvati migrena, zamračite sobu i, ako je moguće, odrijemajte. Vrlo je korisno i slušanje lagane, umirujuće glazbe, a posebno se preporučuje redovito vježbanje (odlični su plivanje, šetnja, joga i pilates). Opuštaju i masaže glave, vrata i ramena. I za kraj još jedna važna informacija – kod svih vrsta glavobolja, a posebno migrene, potrebno je piti što više vode jer dehidracija može pojačati bol. A ako se javlja prečesto, onda se svakako trebate obratiti liječniku. On će vam dati najbolji savjet.

Leave a Comment