Šta je pravi sok, a šta “sok” u tetrapaku?

Sok je jedno od omiljenih bezalkoholnih pića u svijetu. Često je u supermarketima među najprodavanijim artiklima, a u Hrvatskoj se godišnje popije više od sto milijuna litara soka. Iako ga konzumiramo u velikim količinama, o njemu zapravo vrlo malo znamo.

Što je sok?

Sok je piće nastalo cijeđenjem tekućine iz svježeg voća i povrća. Isključivo tekućinu koja se dobije direktno iz voća i povrća, i kojoj nisu dodavani aditivi (bilo voda ili kemijski dodatci), možemo zvati sokom. Nama kupcima je taj sok poznat i pod nazivom 100% sok.

Koliko je voća potrebno za litru soka?

Otprilike 1.7 kilograma jabuka je potrebno kako bi se dobila litra čistog 100% soka od jabuke. Te brojke variraju ovisno o nekoliko parametara (količina taloga, sorta i zrelost jabuke), ali u prosjeku treba 1.7 kilograma. Također količine variraju ovisno i o samoj kulturi, pa tako za litru soka od cikle treba u prosjeku 2.9 kilograma svježe cikle.

Zašto je bitno što je sok?

Jedna od prvih stvari koje nas asociraju na sok je klasičan tetrapak koji možemo naći u svim supermarketima. Taj “sok” u tetrapaku ustvari je nektar koji se dobiva miješanjem 100% soka s vodom. 

Nektari su od pamtivijeka poznati kao piće bogova stoga ne čudi da su se velike tvrtke odlučile upravo za taj naziv. Na kraju krajeva, zvuči zdravije i od samog soka.

Kakav sok ide u nektar?

Sok koji ide u nektar radi se od koncentrata soka. O koncentratima smo detaljnije pisali ovdje no ukratko koncentrat je masa koja se dobije kada iz soka izbacimo svu tekućinu, odnosno prirodno prisutnu vodu. U industrijskoj proizvodnji to se radi procesom dehidracije, tj. zagrijavanja soka na visokim temperaturama, a cilj je dobiti volumenski manju masu koja se onda jeftinije skladišti i transportira.

Leave a Comment