Šta se dešava u organizmu kad u ishrani koristimo lovor

Lovor smanjuje nadimanje, pomaže kod problema s probavom te je zbog toga začin koji bi trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.

Zimzeleno stablo lovora karakteristično je za Mediteran, a njegovi listovi neizostavan su začin u raznim umacima, varivima, čorbama i gulašima… Upotrebljavaju se njegovi svježi i suvi listovi. U kombinaciji sa majčinom dušicom, odličan je začin za gotovo sve čorbe, umake, marinade, mesne paštete i jela od mesa.

Osim što je odličan začin za ovakva jela, lovor ima i ljekovita svojstva zbog kojih bi trebalo da ga imamo i u kućnoj apoteci. Nedavna naučna istraživanja pokazala su djelotvornost lovorovog ekstrakta u zacjeljivanju rana, a manje je poznato i da smanjuje nivo hormona stresa u organizmu, ali i pomaže kod menstrualnih bolova te može da podstakne redovnu i normalnu menstruaciju.

Lovor smanjuje i nadimanje, pomaže kod problema sa probavom te je zbog toga začin koji bi svakako trebalo češće da koristimo pri pripremi jela.  Koristi se u narodnoj medicini i kod bronhitisa. Osobi koja pati od ovog problema treba staviti obloge umočene u vodu u kojoj se kuvao lovor.

Listovi lovora obiluju i vitaminima A i C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta i čuvaju zdravu membranu sluzokože očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Ovoj biljci pripisuju se i antibakterijska i antivirusna svojstva, ali i antiseptična i antigljivična, zbog čega se upotrebljava i kao prirodni antiseptik.

Lovor protiv kuhinjskih moljaca

Ako želite da spriječite da kuhinjski moljci upropaste vaše namirnice i zavuku se u brašno, rižu, griz i slično, svježe čiste listove rasporedite po ormarima u kuhinji. Možete ih staviti u prozračne vrećice od gaze i objesiti ili ih jednostavno malo prosušite i odložite u posude i vrećice s namirnicama. Djelovaće nekoliko mjeseci. Kad izgube prepoznatljiv miris, zamijenite ih novima.

(Novosti Magazin)

Leave a Comment