Šta se dešava u organizmu kada ne pijemo dovoljno vode

“Pijte više vode i živjećete duže” je ključni zaključak studije koja je objavljena u medicinskom časopisu “Lancet”. Utvrđeno je da odrasli koji nisu dovoljno hidrirani mnogo brže stare i imaju veći rizik od hroničnih bolesti, koje mogu dovesti do rane smrti.

– Dokazi iz naših i drugih studija pokazuju da dodavanje konzistentne dobre hidratacije drugim izborima zdravog načina života može usporiti proces starenja – rekla je glavna autorka studije Natalia Dmitrieva za “NBC News”.

Istraživači su pratili hidrataciju ispitanika tako što su gledali koliko je natrijuma pronađeno u njihovoj krvi – što su nivoi natrijuma viši, to su učesnici bili manje hidrirani.

Oni pojedinci sa višim nivoima natrijuma imali su 50 odsto veću vjerovatnoću da će pokazati znakove starenja. To uključuje visok holesterol, krvni pritisak i porast nivoa šećera zajedno sa fizičkim znakovima kao što su upale oči i suva koža.

Što je najšokantnije – ta grupa je takođe imala skoro 20 odsto povećanje rizika od prerane smrti, pokazala je studija. Pokazali su veću vJerovatnoću za razvoj fatalnih bolesti, poput zatajenje srca, moždani udar, dijabetes, demencija i hronične plućne bolesti.

Rizik od razvoja ovih bolesti raste kako starimo i akumuliramo oštećenja u različitim tkivima u tijelu – rekla je Dmitrieva, istraživačica na Institutu za srce, pluća i krv američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Leave a Comment