Šta simbolizuju narcisi?

Znamo da je proljeće iza ugla, a sa njim i cvjetala bašta. Ništa ne ukazuje na najljepše godišnje doba od bašte pune narcisa

Narcisi su jedne od najpopularnijih proljećnih lukovica zbog zapanjujuće zlatne boje. Oni simbolizuju ponovno rođenje i nove početke. Briga o narcisima je prilično jednostavna, a kada ih posadite, poželjećete da ih imate iz godine u godinu.

Porijeklom su iz sjeverne Evrope i uzgajaju se u umjerenoj klimi širom svijeta. Oni su zvanični cvijet Velsa i tradicionalno se nose na Dan Svetog Davida, koji se obelježava 1. marta.

Postoji između 13.000-25.000 sorti narcisa, ali najpopularnije su sorte trube. Postoji 13 glavnih vrsta narcisa koje se obično uzgajaju u baštama, ali otprilike 13.000-25.000 različitih sorti u svakoj diviziji. Najzastupljenije sorte uključuju već pomenute trubačke narcise, tu su i dupli narcisi, Triandrus i drugi.

Mnogima je ovaj cvijet omiljeni dio proljećne dekoracije, pa ako odlučite da svoj dom osvežite raskošnim buketom narcisa, evo kako da što duže traje: Kada isječete narcise iz bašte, stavite ih u kantu tople vode i ostavite na hladnom mjestu 2-3 sata da očvrsnu stabljike.

Pošto narcisi sadrže toksine u svojim stabljikama, obavezno držite cvijeće podalje od drugih sorti kako biste izbjegli ubijanje drugih biljaka. Kada su narcisi spremni za saksiju, odrežite svaku stabljiku da bi duže trajali. Obavezno isijecite stabljike pod toplom vodom i pod blagim uglom kako biste spriječili mjehuriće vazduha i omogućili cvjetovima da brzo upijaju vodu.

Rasporedite cvijeće

Napunite vazu toplom vodom i hranom za cvijeće i počnite da ređate narcise. Imajte na umu da ovo proljećno cvijeće sadrži mliječni sok koji može da otruje drugo cvijeće, pa ako želite da ih miješate sa drugim sortama, imate dvije mogućnosti: sačekajte 24 sata da napravite miješani buket ili stavite narcise u posebnu vazu.

(Kurir.rs/Najžena)

Leave a Comment