Šta sve liječi ljubičica?

Prema legendi ljubičica toliko osvaja svojim mirisom i ljepotom da je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih. Takođe, Zevs je napunio livadu ljubičicama, kako bi utješio svoju ljubavnicu Io, koju je zbog Herine ljubomore morao pretvoriti u junicu. Sama legenda o nastanku ljubičice je priča o tragičnoj ljubavi. Prve ljubičice, prema toj legendi, su nastale iz krvi Atisa, kojeg je ubila moćna božica Kibela.

Mirisna ljubičica je prekrasan glasnik proljeća i jedna od najmirisnijih biljki iz svoje porodice. Grci su je odabrali za simbol plodnosti, stari Rimljani su uživali u njenom slatkom vinu. Napoleon ju je posebno obožavao. Porodica obuhvata oko 500 jednogodišnjih ili višegodišnjih vrsta. Ovu mirisnu biljku, s prekrasnim ljubičastim laticama, u prošlosti su žene koristile za jutarnje umivanje. Ima jedna izreka koja kaže: “Ljubičica malen cvijet, al’ je voli čitav svijet”.

U tlu ima žućkasto-smeđi kvrgavi podanak s korjenčićima sličnim dlakama, iz koga izbijaju izdanci i razvijaju nove biljke. Listovi su na vrlo dugačkim peteljkama, zaokruženi, blago nazubljeni, pri osnovi srcoliki. Za liječenje, listove treba sakupljati u proljeće, cvjetove kad se otvore, korijenje u jesen,  a cijelu biljku u doba cvjetanja. Suši se u hladu na prozračnom mjestu kako cvjetovi ne bi izgubili boju. Cvijeta od marta do maja. Ponekad ponovo procvjeta u jesen. Cvjetovi su pojedinačni i nalaze se na dugim stabljikama, vjenčić se sastoji od pet nepravilnih latica koje su ljubičaste, bijele, ružičaste ili svijetloljubičaste boje. Ne treba i ne smije se poistovjećivati s afričkom ljubičicom, jer to su, zaista, dvije posebne vrste.

Ljubičica kao lijek

Stanište  joj je u polusjeni. Razmnožava se diobom odraslih biljki. Tip zemlje koji joj odgovara je bez naročitih osobina, može i čvrsta ili krečnjačka zemlja, ali svježa. Redovno je treba zalijevati, dva do tri puta sedmično, tako da tlo ne ostane nikada potpuno suvo.  Klijanje iz sjemena je nepravilno, jer mnogi rani cvjetovi ne budu oprašeni. Zbog širenja među biljkama treba ostaviti razmak od 20 do 30 centimetara. Sorte s punim cvjetovima naročito su pogodne za ivice gredica. Iako se brzo šire i izvrsno prekrivaju tlo, danas se još samo ponegdje uzgajaju kao pokrivač tla ili ivica na početku gredice. Kao samonikla biljka raste u svijetlim listopadnim šumama, među grmljem i šikarom, uz puteve  i živice.

U korijenu ima saponina, slično kao i kod jagorčevine, pa se zbog toga koristi za omekšavanje sluzi i lakše iskašljavanje. Sadrži salicilnu kiselinu, alkaloid violi, i odoratin, koji je najljekovitiji sastav u ljubičici,  eterično ulje i neke soli, vitamin C, karoten…

Služi za liječenje pluća, vena, bronhitisa, reumatizma, slabe cirkulacije, problema s grlom, stresa, srčanih tegoba, “umornih očiju”…

Recepti

Protiv nadutosti  – 10 grama suvog ili 50 grama svježeg lišća kuvati pet minuta  s kašikom meda u 2,5 dl mlijeka, poklopljeno ostaviti 15 minuta. Piti svaki sat po veliku kašiku u toku četiri do šest sedmica.

Sirup –  1,5 kg kandis šećera, 100 grama cvijeta ljubičice i jedan kg meda preliti s litrom provrele vode. Ostaviti da stoji 12 sati dobro poklopljeno, nakon toga pod pritiskom procijediti kroz platno. Na taj način se dobija jednostavan ali djelotvoran sirup.  Drugi recept je sa 90 grama cvjetova mirisne ljubičice, 120 grama šećera, 1,5 litra vode. Cvjetove bez cvjetne čašice  staviti u lonac i preliti provrelom vodom. Poklopiti i ostaviti 24 sata. Drugi dan procijediti i dobro istisnuti, te dodati šećer. Na laganoj vatri zagrijavati i neprestano miješati dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne ključati, maknuti ga s vatre i poklopljeno ostaviti da se ohladi. Uliti u čistu staklenu bocu koja mora biti dobro začepljena.  Čuvati na tamnom mjestu.

Čaj –  potrebno je dvije kašike osušenih i razmrvljenih dijelova biljke, 2,5 dl vode i kašika meda. Suvu mješavinu preliti hladnom vodom, staviti na vatru, zagrijati do vrenja i kuvati još pet minuta. Procijediti i ohladiti da čaj bude mlak, umiješati med, piti prilikom zapaljenja grla, bronhitisa i to tri puta na dan po šoljicu.

Ulje – Šaku ubranih cvjetova preliti s pola litre maslinovog ulja i poslije četiri dana procijediti u manju tamnu bočicu. Služi za laganu masažu očnih kapaka i sljepoočnica, ali je takođe korisno i kod bronhitisa, reumatizma, slabe cirkulacije i problema s grlom, te kod stresa.

Liker – Deset kašika svježih cvjetova preliti s litrom rakije i dobro zatvoriti. Ostaviti tako četiri sedmice i onda procijediti. Skuvati šećerni sirup od tri dl vode i 300 grama šećera, ostaviti da se ohladi te pomiješati s rakijom.

Mlijeko za čišćenje lica –  Šaku cvjetova preliti s pet dl hladnog mlijeka te lagano zagrijavati, ali ne smije prokuvati. Mlijeko ohladiti, procijediti i čuvati u hladnjaku.

Sirće  – 150 g svježih svjetova preliti s litrom bijelog vinskog sirćeta i dobro zatvoriti. Nakon 15 dana, uz povremeno protresanje, procijediti. Kod glavobolje i migrene uzimati čaj četiri puta na dan i stavljati obloge od usitnjenih svježih listova ljubičice.

Leave a Comment