STARI TRIK NAŠIH BAKA: U BRAŠNO STAVITE METALNU KAŠIKU I ALUMINIJSKU FOLIJU

Kada kupujete brašno, obično ga spremite u kuhinju i zaboravite na njega dok ga ne trebate upotrijebiti.

Jeste li znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se mogu pokvariti, stoga vam u nastavku predstavljamo nekoliko trikova kako produžiti vijek trajanja brašna i spriječiti da se moljci nastane u njemu.

Kako biste spriječili najezdu moljaca, kada donesete brašno kući, prvo ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca.

Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno

Teško je odoljeti sniženjima, ali pokušajte kupiti onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sljedećih nekoliko sedmica. Brašno privlači vlagu, što znači da se vrlo brzo može pokvariti.

Ne držite brašno u papirnatim vrećicama

Brašno ćete najlakše sačuvati svježim i zaštititi od insekata ako ga preselite u plastične ili staklene posude s hermetičkim zatvaranjem. Skladištenje u papirnatim vrećicama može lako uzrokovati da vlaga pokvari brašno.

Metalna kašika i kuglica aluminijske folije

Možda se iz djetinjstva sjećate kako je vaša nana ili majka znala ostaviti kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kada se brašno spremalo u ostavu. Inače, brašno je najbolje čuvati u staklenim posudama, a dodavanjem metalne kašike pomoći ćete u zaštiti brašna od nametnika, buba i insekata, prenosi Krstarica. Umjesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju – oblikujte je u kuglu i ubacite u brašno.

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu s brašnom na svijetlom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu uzrokovati kvarenje brašna. Umjesto toga pronađite mjesto dalje od izvora topline u stanu.

Zamrznite ga

Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko sedmica, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite ga prethodno staviti u hermetički zatvorene posude. Ovako konzervirano brašno može stajati i do godinu dana.

Leave a Comment