Što se događa u vašem tijelu kad jedete krastavce?

Ako volite grickati krastavac u salati ili možda uz fini domaći humus, možete se radovati brojnim zdravstvenim prednostima te namirnice. Međutim, postoje i neke druge nuspojave na koje treba obratiti pozornost, osobito ako imate bilo kakvih problema sa želucem.

Mogu vam pomoći u prevenciji dijabetesa

U prehrani dijabetičara važno je konzumirati hranu s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodjeljuje različitim namirnicama u rasponu od 0 do 100. Što je glikemijski indeks neke namirnice veći, to će se šećer u krvi više povećati nakon konzumacije. Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ih čini namirnicama s relativno malim brojem.

Konzumiranje hrane s niskim GI može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, prema časopisu Nutrition.

Bit ćete više hidratizirani

Prema francuskom i britanskom istraživanju stanovništva koje je objavio časopis Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95% vode, što znači da, osim što predstavljaju hrskav zalogaj, dobivate solidnu dozu tekućine kad ih jedete.

Možete smršavjeti

U jednoj šalici krastavaca ima samo 16 kalorija, što znači da imaju nisku energetsku gustoću. Prema studiji časopisa Nutrients usredotočenoj na energetsku gustoću hrane, postoji veza između konzumiranja hrane s nižom gustoćom energije i gubitka težine.

Osim toga, zbog visokog udjela vode, krastavci su izuzetno zasitni, a imaju malo kalorija, što ih čini izvrsnim međuobrokom.

Izbjeći ćete zatvor

U studiji objavljenoj u časopisu Fitoterapia, kaže se da sjemenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u “sprječavanju zatvora”. Osim toga, navedena studija tvrdi da imaju “učinak hlađenja” na tijelo.

Mogli biste imati češće plinove

Dok je pozitivna strana jedenja krastavaca to što možete izbjeći zatvor, loša strana je što krastavci također mogu uzrokovati višak plinova.

Prema UC Davisu, krastavci sadrže kukurbitacin, spoj koji se nalazi i u nekom drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvu i lubenicu. Kukurbitacin rezultira gorkim okusom koji se nalazi u krastavcima, a također je uzrok plinova i probavnih smetnji. Ovi neugodni simptomi mogu se pojaviti ako jedete previše krastavaca odjednom.

Mogu spriječiti nadutost

Sa svojim visokim sadržajem vode krastavci su nevjerojatni u održavanju hidratacije, ali su također sjajni u uklanjanju suvišnog zadržavanja vode, što znači da ćete izbjeći nadutost nakon jedenja krastavaca.

“Krastavci su bogati specifičnim hranjivim tvarima koji pomažu eliminirati zadržavanje vode, upale i naposljetku nadutost”, kaže nutricionistica Lisa Richards.

Potvrdila je i da su dobri i za niz drugih želučanih problema. “Njihov sadržaj vlakana potiče dobro zdravlje crijeva i njihov rad”, kaže Richards, a prenosi Index.

Leave a Comment