STRES VAM NE DOLAZI SAMO OD POSLA: Ova hrana izaziva anksioznost, izbacite je i gledajte kako se sve mijenja

Hrana može imati veliki utjecaj na anksioznost i tjeskobu.

Život modernog čovjeka nemoguć je bez stresa. Svi, naravno, odmah pomisle na stres izazvan poslom koji rade. Međutim, jeste li se ikada zapitali što još pridonosi vašem stresu? Vjerovali ili ne, nutricionisti tvrde da i neke namirnice mogu izazvati stres i tjeskobu.

Šećer

Velike količine slatke hrane povisit će razinu šećera u krvi, što će rezultirati stanjem sličnim napadu panike, a dovest će i do manjka energije. Kako bi se ova stanja izbjegla, nutricionisti predlažu unos zdravih ugljikohidrata, a tvrde i da će doručak bogat proteinima pomoći u očuvanju energije.

Nedostatak antioksidansa

Jedna je studija potvrdila da nedostatak antioksidansa u tijelu može biti uzrok tjeskobe, pa se stoga preporučuje konzumacija namirnica koje sadrže visoku razinu antioksidansa. Ova skupina uključuje tamno bobičasto i drugo voće, orašaste plodove i grah.

Kofein

Temeljno svojstvo kofeina je – razbuđivanje, no ponekad je tijelu ipak potreban san. Također, kofein povećava razinu kortizola, što uzrokuje razdražljivost. Nutricionisti stoga umjesto kave preporučuju ispijanje velikih količina vode koju možete začiniti voćem poput jagoda ili kivija.

Bakterije

Najnovija istraživanja navode bakterije kao uzročnike tjeskobe i depresije, a nutricionisti preporučuju borbu protiv njih probioticima koji se nalaze u jogurtu i kefiru.

 

Utjecaj omega-3 masnih kiselina

Iako još nije dokazano, smatra se da omega-3 masne kiseline smanjuju tjeskobu jer brzo dospiju u mozak. Budući da je mediteranska prehrana bogata takvim kiselinama, izvrsna je u borbi protiv tjeskobe, tvrde nutricionisti. Ova dijeta također uključuje orašaste plodove, sjemenke i ribu, sve dobre namirnice.

Vitamini B grupe

Vitamini B skupine povezuju se sa psihičkim stanjima, pa tako nedostatak vitamina B6 uzrokuje razdražljivost, nesanicu i depresiju, dok nedostatak vitamina B5 dovodi do visokog krvnog tlaka, što onda povećava stres.

Ako niste sigurni gdje ga pronaći, znajte da vitamina B ima u izobilju u agrumima, cjelovitim žitaricama i povrću.

Leave a Comment