Stručnjaci upozoravaju: Ovih pet suplemenata mogu oštetiti bubrege

Mnogi posežu za raznim dodacima prehrani kako bi poboljšali svoje zdravlje, ali rijetko su upoznati s tim koji im suplementi zapravo mogu naštetiti.

HaVy Ngo-Hamilton, doktorica farmacije i klinička savjetnica, navodi da mnogi dodaci prehrani zapravo mogu oštetiti bubrege. Ona navodi da postoji nekoliko dodataka koji se obično povezuju s problemima s bubrezima, a u nastavku pročitajte o kojima je to suplementima riječ.

1. Kurkuma

Kurkuma se često koristi zbog svojih protuupalnih svojstava, no farmaceutska savjetnica Angela Dori ne preporučuje uzimanje velikih doza kurkume ako ste u prošlosti imali problema s bubrezima, kao što su primjerice bubrežni kamenci.

“Kurkuma sadrži oksalat koji se može vezati za minerale i može povećati rizik od bubrežnih kamenaca”, navodi ona.

2. Vitamin C

Preporučena dnevna doza vitamina C za žene je 75 mg, a za muškarce 90 mg. No, mnogi uzimaju dodatke u dozama od 1000 mg što je daleko više od dnevne preporučene vrijednosti, prenosi BestLife.

“Višak vitamina C izlučuje se kao oksalat, koji može stvoriti bubrežne kamence”, navodi Dori.

Visoka, toksična doza vitamina C uzrokuje hiperoksaluriju i komplikacije poput akutne ozljede bubrega, pokazala je studija iz 2013.

3. Vitamin D

Uzimanje vitamina D može imati negativne učinke na bubrege jer dodaci ovog vitamina mogu doći u interakciju s vezačima fosfata koji sadrže aluminij, a koji se često koriste kod bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću kako bi se smanjile razine fosfata u krvi.

“Stoga vitamin D može rezultirati štetnim razinama aluminija kod ljudi s kroničnom bolešću bubrega”, objašnjava Ngo-Hamilton i preporučuje da se osobe s bubrežnom bolešću prije uzimanja dodataka vitamina D najprije konzultiraju sa svojim liječnikom.

4. Kalcij

Dori preporučuje da izbjegavate izbjegavanje visokih doza kalcija, osobito ako istovremeno uzimate i vitamin C. “Kalcij se izlučuje putem urina, a većina bubrežnih kamenaca sastoji se od kalcija i oksalata.”

No, također dodaje da uzimanje magnezija i vitamina B6 može pomoći u neutraliziranju učinaka dodataka kalcija, ali se svakako prije kombiniranja bilo kakvih dodataka treba posavjetovati s liječnikom.

5. Kalij

Dodatke kalija ne bi trebalo uzimati svakodnevno osim ako tako nije propisao liječnik. Jedan od mnogih razloga je taj što može uzrokovati oštećenje bubrega i hiperkalemiju.

“Osobe s kroničnom bolešću bubrega, uključujući one na dijalizi, moraju paziti na unos kalija kako bi spriječile nakupljanje kalija u krvi. Hiperkalemija uzrokuje mučninu, povraćanje, grčeve u mišićima, slabost i umor. Teška hiperkalemija može uzrokovati probleme sa srčanim ritmom, pa čak i smrt”, upozorava Ngo-Hamilton.

Leave a Comment