Svakog jutra uzmite na prazan stomak beli luk pomešan s ovom namirnicom – i posmatrajte šta će se desiti vašem telu

Beli luk je moćna namirnica koja ima brojne zdravstvene prednosti – od kontrolisanja dijabetesa do mršavljenja, ovo povrće zaista može sve.

Beli luk je nezamenljiv deo kuhinje i može da se dodaje u skoro svako jelo. Dovoljno je samo nekoliko čenova belog luka i daće savršen ukus i aromu bilo kom specijalitetu.

Pored toga, beli luk ima niz zdravstvenih prednosti.

Ali koje je pravo vreme za dodavanje belog luka u našu ishranu? Na koji način treba da ga jedete da biste iz njega izvukli najbolje zdravstvene koristi?

Šta se dešava kada započnete dan sa belim lukom?

Važno je razumeti kako beli luk deluje kada se konzumira na prazan stomak. Ova biljka ima oštar ukus i može biti teška namirnica za organizam ujutru.

Međutim, ako se uzmu u obzir prednosti koje donosi, evo zašto jutro morate započeti konzumiranjem sirovog belog luka sa mlakom vodom.

Beli luk je odličan za osobe sa slabim imunitetom kada se konzumira na prazan stomak.

Deluje kao magija za one koji se lako prehlade. Povećava imunitet organizma protiv virusa koji izazivaju prehladu i kašalj.

Kada se konzumira na prazan želudac, beli luk može da pomogne u poboljšanju zdravlja creva. Olakšava probleme kao što su zatvor i bol u želucu.

Beli luk može da poveća ukupnu izdržljivost vašeg tela.

Zdravstvene prednosti belog luka

Beli luk dolazi sa mnogim zdravstvenim prednostima, od kojih su neke navedene u nastavku:

Antioksidansi

Prepun antioksidativnih svojstava, beli luk je odličan kada je u pitanju lečenje upala. Prema Ajurvedi, beli luk sadrži prirodne antioksidanse koji mogu da uklone reaktivne vrste kiseonika (ROS) i smanje lipidne perokside i oksidaciju lipoproteina niske gustine (LDL). To je razlog zašto se osobama koje pate od infekcija grla, prehlade i drugih bolesti koje nastaju usled upale organa savetuje da jedu beli luk.

Pomaže u borbi protiv holesterola

Ako patite od visokog holesterola, onda je beli luk rešenje. Dodajte ovu neverovatnu biljku svojoj svakodnevnoj ishrani i videćete magiju. Poznato je da beli luk ima svojstva koja mogu da smanje ukupni i LDL loš holesterol.

Pomaže u kontrolisanju visokog krvnog pritiska

Još jedna prednost dodavanja belog luka vašoj ishrani jeste to što može da drži krvni pritisak bude pod kontrolom. U jednoj studiji, stručnjaci su pokazali da je ekstrakt belog luka bio podjednako efikasan kao i lek Atenolol, koji se koristi za snižavanje visokog pritiska.

Pomaže u borbi protiv prehlade

Odličan je lek u borbi protiv prehlade i kašlja. Poznato je da beli luk podstiče funkciju imunološkog sistema i na taj način pojačava borbu organizma protiv komplikacija izazvanih prehladom.

Kada je u pitanju beli luk, jedan čen (3 grama) sirovog belog luka sadrži 4,5 kalorija, 0,2 grama proteina i 1 gram ugljenih hidrata, piše Thehealthsite.com.

Koji je najefikasniji način konzumiranja belog luka da biste izvukli maksimalnu korist od njega?

Jedan čen belog luka iseckajte na 3-4 dela i stavite na kašiku.

Nakapajte nekoliko kapi meda na kašiku i ostavite da odstoji dva minuta.

Sada ga samo uzmite i sažvaćite dobro beli luk i progutajte ga. Uz to možete popiti i 2-3 gutljaja tople vode ako vam je ukus belog luka jak.

Takođe možete umešati 10 čenova seckanog belog luka u pet kašika meda.

Jednu kašičicu ove mešavine jedite svaki dan. Obavezno čuvajte ovu mešavinu u hermetički zatvorenoj tegli i i trajaće vam nedelju dana.

Najbolje vreme za ovu kombinaciju meda i belog luka je jutro.

Uvek mešajte med sa belim lukom, jer jedenje sirovog belog luka može da izazove kiselost, ali kombinovanje meda sa belim lukom neće vam škoditi.

Med i beli luk pomažu u borbi sa stomačnim infekcijama i leče ih na prirodan način. Pošto je beli luk odličan antioksidans, takođe pomaže u mršavljenju.

Samo redovno konzumirajte kombinaciju meda i belog luka ujutru i ostvarite više koristi od nje, piše Timesofindia.com

Leave a Comment