Svi piju vodu samo s limunom: Ako dodate ovaj sastojak, istopićete masne naslage dok trepnete

Jedna od najčešće traženih namirnica na TikToku u vezi sa mršavljenjem je čia sjeme. Mnogi nutricionisti hvale čiju, jer poboljšava varenje, povećava unos proteina i stabilizuje nivo šećera u krvi. Najpopularniji recept na ovoj platformi je limunada sa čia semenom.

Svi koji u njoj uživaju tvrde da im je više pomogla nego uobičajena voda sa limunom koju su pili svakog jutra.

Za ovaj napitak vam je potrebno dvije kašike čia sjemena, svježe iscijeđen sok od jednog limuna i – opciono – na vrh kašičice soli. Tome dodajte 2,5 decilitra vode i ostavite da stoji petnaestak minuta.

Čia seme je puno antioksidanata koji imaju blagotvorno dejstvo na upalne procese u organizmu. Obiluje topivim vlaknima, što ga čini odličnim dodatkom ishrani za dobar metabolizam i redovnu stolicu.

Nutricionisti se slažu da je „čia trend“ na TikToku jedan od najzdravijih koji su videli u poslednje vreme, ali podsjećaju da ova limunada nije jedini način da se ovo seme koristi.

„Ono se može dodati u salate, kaše, čorbice, pa i u hljeb ako ga sami mesite“, objašnjava dr Đina Granič, sa Univerziteta u Južnoj Floridi. Međutim, za početak ne treba pretjerivati koliko god da je čia seme korisno za zdravlje.

„Ne preporučujem da se uzme više od dvije kašike“, kaže doktorka. „Bolje je početi s manjim količinama i vidjeti kako prijaju organizmu. Ko god ima probleme sa varenjem, treba prvo da se posavjetuje sa svojim ljekarom“, tvrdi.

Prebrzo uvođenje veće količine čija semena u ishranu može da dovede do nadimanja stomaka i gasova“.

(Lepa i srećna)

Leave a Comment