Tikvice – 7 razloga zašto ih morate uključiti u prehranu

Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Jede je se na niz načina, od kuhane, svježe, samostalnog priloga, kao dijela različitih jela, od variva do burgera, pa čak i u desertima. Dakle, ako volite tikvicu, pronaći ćete način da ona završi na vašem tanjuru.

Tikvica spada u porodicu tikvenjača (Cucurbitaceae) uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Iako je se smatra povrćem, tikvica se botanički definira kao voće. Nalazimo je u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od snažno žute do tamnozelene.

Da je ostavi da raste, tikvica može narasti čak do metra dužine, ali je se obično bere ranije, kada dosegne dužinu od 20-ak centimetara.

Tikvice se u narodnoj medicini koriste stotinama godina za liječenje ili ublažavanje niza medicinskih stanja, od prehlada, različitih bolova do niza drugih teškoća.

Donosimo 7 znanstveno pozitivnih utjecaja konzumacije tikvica na zdravlje ljudi:

1. Tikvice su iznimno nutritivno bogate

Tikvice su bogate vitaminima i mineralima te mnogim za zdravlje pogodnim spojevima. U 100 grama kuhanih tikvica nalazimo malo više od 7 kalorija, a od nutrijenata su bogate vitaminima A, C, K te vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.

Vitamin A kojeg ima najviše u tikvicama doprinosi zdravom vidu i jača imunitet.

2. Tikvice su bogate antioksidansima

Tikvice su bogate antioksidansima, spojevima koji štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala i procesa oksidacije. Pogotovo u tikvicama nalazimo karotenoide, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena koji doprinose zdravlju očiju, kože i srca te pružaju zaštitu od nekih vrta karcinoma, poput karcinoma prostate.

Od dijelova tikvice, antioksidantima je najbogatija kora tikvice pa se savjetuje tikvicu konzumirati bez guljenja. Također, antioksidansima su bogatije tamnozelene tikvice od onih žutih.

3. Tikvice doprinose zdravoj probavi

Tikvice mogu na nekoliko načina pozitivno utjecati na zdravlje probavnog sustava. Prije svega, iznimno su bogate vodom što omekšava stolicu, olakšava joj prolaz kroz crijeva i smanjuje rizik od konstipacije. Nadalje, tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna.

Netopiva vlakna oblikuje stolicu i olakšava joj prolaz, a ako osoba unosi i dovoljno tekućine, dodatno je smanjen rizik od zatvora. Istovremeno, topiva vlakna hrane dobre bakterije koje žive u našim crijevima, a one zauzvrat proizvode masne kiseline kratkoga lanca koje održavaju zdravlje stanica crijeva.

Osim toga, ove masne kiseline smanjuju upalne procese i simptome bolesti crijeva, poput sindroma iritabilnog kolona, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Leave a Comment