Tikvice – Nutritivne vrijednosti i benefiti

Tikvice su svijetlozeleno, sočno i osvježavajuće povrće koje često krasi naše trpeze. Osim što su ukusne i svestrane u kulinarskim pripremama, tikvice su i izuzetno hranjive.

Nutricionističke vrijednosti tikvica

Tikvice su niskokalorično povrće i odličan izvor hranjivih tvari koje podržavaju opće zdravlje. Evo pregleda nutricionističkih vrijednosti tikvica (na primjeru 100 grama svježih tikvica):

 • Kalorije: Otprilike 17 kalorija
 • Ugljikohidrati: Približno 3.1 grama
 • Vlakna: Oko 1 gram
 • Proteini: Približno 1.2 grama
 • Masti: Manje od 0.5 grama
 • Vitamini i minerali: Tikvice su dobar izvor vitamina C, vitamina A, vitamina K, vitamina B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Osim navedenih hranjivih tvari, tikvice su također bogate antioksidansima, uključujući beta-karoten, lutein i zeaksantin, koji su važni za očuvanje zdravlja očiju i kože.

Zdravstveni benefiti tikvica

1. Niska kaloričnost i ugljikohidrati

Tikvice su idealna namirnica za one koji paze na unos kalorija i ugljikohidrata. S obzirom na nisku kaloričnost i ugljikohidrate, tikvice se često preporučuju u programima mršavljenja i za osobe koje žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi.

2. Vlakna za zdravu probavu

Tikvice sadrže dijetalna vlakna koja su ključna za zdravu probavu. Vlakna pomažu u sprječavanju zatvora, održavajući redovitu stolicu i potičući ravnotežu crijevne flore.

3. Antioksidansi za zdrave oči i kožu

Beta-karoten, lutein i zeaksantin prisutni u tikvicama imaju zaštitnu ulogu za oči i kožu. Ovi antioksidansi mogu smanjiti rizik od očnih bolesti poput makularne degeneracije i očuvati zdravu, sjajnu kožu.

4. Vitamini i minerali za jači Imunološki sistem

Tikvice su bogate vitaminima C, A i B6, koji podržavaju imunološki sustav, pomažu u borbi protiv infekcija i potiču opću dobrobit organizma.

5. Kalij za zdravu cirkulaciju

Kalij, prisutan u tikvicama, igra važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka i održavanju zdrave cirkulacije.

Prijedlozi za konzumaciju tikvica

 • Konzumirajte ih svježe: Najbolje je konzumirati tikvice svježe kako biste sačuvali njihove hranjive tvari. Dodajte ih u salate ili napravite svježu salatu sa umakom od jogurta i svježih začina.
 • Pecite ih u pećnici: Tikvice možete peći u pećnici sa malo maslinovog ulja, soli i papra za ukusno prilog jelu. Pečene tikvice imaju divno karameliziranu vanjsku koricu.
 • Pripremite ih u juhi: Tikvice se često koriste za pripremu kremastih juha. Dodajte ih u blender s povrćem i začinima kako biste dobili bogatu supu.
 • Kombinirajte ih sa drugim povrćem: Tikvice odlično idu u kombinaciji sa paradajzom, patlidžanom, paprikom i drugim povrćem. Pripremite ukusni ratatouille ili povrtni roštilj.
 • Tikvice punjene mesom ili povrćem: Tikvice se mogu napuniti različitim nadjevima, uključujući mljeveno meso, rižu, povrće i začine. Nakon toga ih možete peći u pećnici.
 • Tijesto od tikvica: Tikvice se mogu koristiti za pripremu tijesta za palačinke ili popečke. Dodajte ih u smjesu s jajima, brašnom i začinima te ispecite na tiganju.

Leave a Comment